Reteta: Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.10.2014 20:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi este un tip de mancare interesant, din Moldova de peste Prut. 

Cuprinde o tocanita preparata din carne de porc si legume care este apoi fiarta intr-o ulcica, impreuna cu coltunasii preparati din aluat de taitei.
Reteta veche “Tocana ca la moldoveni, cu colţunaşi” este folosita in satele din Moldova de peste Prut.
Reţeta a fost preparata la Crama Moldoviţa, in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.

Ingrediente pentru colţunaşi:
faina Gold Maya
oua
cartofi
putina untura sau unt

Ingrediente tocana ca la moldoveni:
Ceafa de porc
ulei
ardei gras
Ceapa
sare
piper
coriandru
cimbru
vin alb
bulion
pasta de tomate

Mod de preparare colţunaşi
Se pun ouale intr-un castron, se adauga faina Gold Maya şi puţina sare. Se amesteca faina Gold Maya cu ouale, apoi se framanta aluatul pana ce se incorporeaza toata faina. Se intinde aluatul pe masa şi se taie sub forma de cercuri, cu un pahar sau cu o forma de teflon.
Intre timp se fierb cartofii, se sfarama şi se amesteca cu puţina untura sau unt.
Pe fiecare bucata de aluat se pune o lingura de umplutura, apoi se indoaie pe jumatate şi se lipeşte cu degetele sau cu o furculiţa.

Mod de preparare tocana ca la moldoveni
Se prajeste ceafa bine in ulei, apoi se calesc ceapa şi legumele. Se adauga vin alb, bulion şi pasta de tomate. Se condimenteaza dupa gust.
Se pune intr-o ulcica tocaniţa preparata in tigaie, se adauga caţiva colţunaşi apoi se completeaza cu sos din tocaniţa.
Se acopera ulcica cu o bucata de aluat care se unge cu un ou batut. Se lasa la cuptor pana ce aluatul de pe ulcica se rumeneşte şi se umfla.
Se serveşte cu muraturi.

Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya şi Heinner.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.