Reteta traditionala din Crisana: Gimicus

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.10.2013 12:02 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta ”Gimicuş” a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judeţul Arad (Crişana) şi preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.
Ingrediente:
Malai copt, preparat din faina
Slanina afumata (sau costiţa afumata)
Carnat afumat
Sangerete sau caltaboş afumat
Ulei Arpis pentru prajit
Mod de preparare
Slanina sau costiţa afumata se taie feliuţe şi se prajeşte in tigaie (in tipsie din tuci), in ulei Arpis.
Carnatul afumat se taie rondele şi se adauga şi el peste slaninuţa, impreuna cu caltaboşul taiat felii.
Se prepara malaiul copt din faina Arpis, pe baza reţetei folosite in Banat şi Crişana.
Dupa ce s-a racit malaiul copt, se sfarama peste ingredientele de mai sus şi se amesteca totul astfel incat sa absoarba malaiul din grasimea lasata de la prajit, dupa care se poate servi cu muraturi.
Varianta 2
Intrucat prepararea malaiului copt necesita timp şi ingrediente suplimentare, reţeta de gimicuş poate fi pregatita folosind o mamaliga tare in loc de malai. In acest caz, trebuie folosita mamaliga rece, sfaramata, pentru a absorbi grasimea lasata in urma prajelii.

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Bata este o asezare straveche, atestata documentar, pentru prima data, in anul 1367. Pe vremuri, satul se numea BALTA.
Acum un secol si jumatate, baronul MOCIONI de FOENI, a cumparat castelul si domeniile Bata-Bulci, iar in localitatea Bata, la intrarea in sat, dinspre Lipova, a construit un conac de vanatoare, unde acum se gaseste pensiunea LA BADE IOANE.
Pensiunea incearca sa ofere turistilor un peisaj cu spatii largi de verdeata, cu mese si scaune din butuci, cu terase de vara imprejmuite cu nuiele, spatii de joaca pentru copii, gradina lui ION de unde se pot gusta mure si zmeura ori legume proaspete.
In curtea pensiunii se gaseste si un iaz cu podete si filigoria precum si o insulita unde poti sa faci o partida de pescuit.
Turistii mai pot poposi si la casuta din copac, la casele taranesti decorate cu mobilier vechi, din curtea pensiunii sau in mansarda cu odai in stil vechi, unde pe vremuri erau gazduiti oaspetii baronului Mocioni, veniti pentru partide de vanatoare.
Pensiunea dispune si de un spatiu amenajat si dedicat miscarii si sportului extrem (Parcul Sportiv Aventura) cu cea mai lunga tiroliana din Judetul Arad (85 m lungime), tir cu arcul, ciclism cu trasee prin padure, orientare turistica (cu instructor specializat).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.