Reteta traditionala din Maramures: Ciurigai

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.10.2013 13:04 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta maramureşeana ”Ciurigai” a fost primita de la Pensiunea Ideal, Baia Mare (Maramureş) şi preparata de restaurantul Casa Oprescu in cadrul proiectului ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.
Ingrediente:
1 kg faina Arpis 000
4 oua
100 g untura
20 g drojdie
1 plic zahar vanilat
200 g zahar
Sare
400 ml lapte
Ulei Arpis pentru prajit
Mod de preparare:
Se bat ouale separate, drojdia se inmoaie in lapte cald.
Se amesteca faina Arpis cu ouale şi se toarna treptat laptele cald, zaharul tos, zahar vanilat şi untura. Se framanta pana se formeaza un aluat mai vascos.
Aluatul se imparte in doua parţi egale şi se intinde pana se obţine o foaie de aluat subţire, se taie in forma de romb la mijlocul fiecarui romb se face un orificiu iar unul dintre colţurile rombului se trece prin acel orificiu.
Intr-o tepşa (tigaie) se pune suficient de mult ulei Arpis incat ciurigaii sa fie inabuşiţi. Se prajesc la o temperatura ridicata pana prind o pojghiţa aurie. Inainte de a fi serviţi se trec prin zahar pudra.

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.