Reteta traditionala veche: Tasche cu pegmez

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.09.2013 11:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta ”Taşche cu pegmez” a fost oferită şi preparată de Laura Laurenţiu, autor şi proprietar al blogului culinar Reţete ca la mama. Reţeta este răspândită în Banat şi Crişana (zona Arad).
Ingrediente
Aluat:
2 oua
200 de grame de faina Arpis (+/- 1 lingura)
1 praf de sare
Umplutura:
pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceşe)
Finisaj:
100 de grame de pesmet
30 de grame de unt sau ulei Arpis
100 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
Făină Arpis pentru presărat
1 albuş de ou pentru lipit foile
smântână dulce (pentru frisca) lichidă, pentru servit
Preparare:
Se frământă un aluat neted, elastic şi nelipicios din ouă, făină Arpis şi 1 praf de sare.
Aluatul se împarte în două părţi identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, in doua foi dreptunghiulare, cât mai egale.
Pe suprafaţa uneia dintre foi se trasează, cu un cuţit sau cu rola de patiserie – fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. În fiecare pătrat se asează aproximativ 1/2 linguriţă de pegmez.
Cu pensula înmuiată in albuşul puţin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge şi de jur împrejurul foii de aluat.
Deasupra se asează cealalta foaie de aluat, se presează bine deasupra porţiunilor unse cu albuş, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puţină făină Arpis (daca e nevoie). Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuţit bine ascuţit) în pătrăţele.
Se pune o oală incăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Cand apa dă în clocot, se pun în oală taşchele, toate deodată. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra.
Între timp, pesmetul se rumeneşte în unt sau ulei Arpis, până ce primeşte o culoare aurie. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul şi zahărul vanilat.
După ce s-au fiert, taşchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântână dulce şi (sau) gem (fluid).
Secretul bucatarului:
Dupa ce s-au ridicat la suprafata taşchele, lasă-le să fiarbă în clocot pentru încă 2 minute; cine doreşte pastele mai moi, poate să le fiarbă mai mult.

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.