Reteta veche: Cocartita/ Gateje

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.09.2014 23:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

”Cocartita”, ”Cocarta” sau ”Gateje” si este un tip de mancare ciobaneasca, din Moldova.
Se face din cas dulce, sfaramat si amestecat cu jintiuit sau zer.
”Gatejele” se aduc la masa cu mamaliga sau, daca se mananca seara, pot fi mancate goale, fara mamaliga, deoarece conform lui Mihai Lupescu (Din bucataria taranului roman), ”ele aduc somn si dupa ce le mananci, dormi bine”.

Reţeta veche “Cocartiţa/ Gateje” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19.
Reţeta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.
Ingrediente:
Zer (Jintiţa)
Caş dulce
Urda
Ceapa
Sare
Malai Gold Maya
Mod de preparare
Se taie marunt ceapa şi se caleşte in unt.
Se pune Jintiţa (zerul) intr-un ceaun, se adauga caş dulce marunţit şi urda, fierbandu-se pe aragazul Heinner. Se adauga ceapa calita in unt şi sare.
Se mananca cu mamaliga din malai Gold Maya.

Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya şi Heinner.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.