Reteta veche: Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.09.2014 12:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta veche “Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova” era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19.
Reţeta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.
Ingrediente:
400 gr malai Gold Maya
400 gr. dovleac
100 gr faina Gold Maya
100 ml smantana
2 oua
1 litru lapte
100 gr unt
2 linguri ulei
25 gr drojdie
5 linguri zahar
1/2 lingurita sare
Mod de preparare
Se opareşte malaiul Gold Maya cu laptele fiert in clocot şi se amesteca pana ce malaiul absoarbe tot laptele şi apoi se lasa la racit.
Se desface drojdia in puţina apa calda cu o lingura de zahar şi se toarna penste compoziţia din malai.
Se adauga ouale, untul, uleiul, faina Gold Maya şi sarea. Se amesteca bine pana se incorporeaza toate ingredientele.
Se taie dovleacul cubuleţe, se amesteca cu zaharul şi se lasa cateva minute pana ce zaharul este absorbit; apoi se pune intr-o cratiţa cu puţin ulei şi se caleşte pana se inmoaie puţin, fara sa se zdrobeasca.
Se tapeteaza o tava, se toarna compoziţia de malai şi se pun deasupra cubuleţele de dovleac.
Se introduce tava in cuptorul incins şi se coace la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Mod de servire
Se serveşte fierbinte, in farfurii adanci, cu smantana deasupra.
Secretul bucatarului
Compoziţia care se pune in tava trebuie sa aiba consistenţa unei smantani.



Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya şi Heinner.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.