Reteta Zilei / Svickova cu paine la abur

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.05.2015 12:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Svickova este o reteta traditionala ceheasca, preparata din carne de vita si sos cu smantana şi servita cu paine preparata la abur.

Ingrediente

Carne de vita – 1 kg
Morcovi – 3 buc
Ceapa – 3 buc
Supa de vita/Apa – 250 ml
Smantana dulce – 4 linguri
Un pachet de unt
Mustar boabe– 1 lingurita
Lapte - 250 ml.
Ulei pentru prajit
Ienibahar – 1 vf de cutit
Dafin – 5 foi
Sare
Piper

Mod de preparare

Morcovii şi ceapa se taie felii intr-o cratiţa.

Se adauga carnea de vita, untul taiat felii şi condimentele.
Se toarna ulei de masline, se acopera cu un capac şi se lasa aproximativ o ora sa fiarba inabuşit in suc propriu (se mai poate adauga puţina supa de vita).

Dupa ce a fiert, se scoate carnea din oala şi se taie felii.
Se strecoara sosul, se adauga supa de vita, lapte şi smantana dulce.

Se pune sosul din nou pe foc, se adauga carnea şi se amesteca bine, pana ce carnea se imbiba cu sos.

Mod de servire

Svickova se serveşte alaturi de felii de paine preparata la abur (ca in reţeta alaturata) şi sos alb cu gem de merişoare.

Paine la abur

Ingrediente paine la abur

Faina de grau – 250 g
Drojdie proaspata – 1 cub / Drojdie uscata – 1 plic
Lapte calduţ – 130 ml
Oua – 2 buc
Zahar – 1 varf de cuţit
Paine alba – 3 felii

Preparare paine la abur

Se face mai intai plamadeala in felul urmator: se amesteca o lingura de faina de grau cu drojdie, zahar şi lapte calduţ, apoi se lasa la cald timp de 10-15 minute.
Dupa ce s-a odihnit plamadeala, se amesteca bine cu restul de faina, oua şi paine alba (prajita şi taiata in cubuleţe mici).
Se framanta bine aluatul obţinut apoi se lasa la crescut in cuptor, la 40 de grade, timp de o ora.
Dupa ce a crescut bine aluatul, se framanta inca o data, se formeaza 2 paini lunguieţe, care se acopera cu un şervet şi se lasa sa se odihneasca 10-15 minute.
Intr-o oala se pune la fiert apa puţin sarata, se aşeaza apoi cele 2 paini lunguieţe din aluat pe un dispozitiv de fiert la abur şi se lasa aproximativ 20 de minute deasupra oalei.

Mod de servire

Fiecare paine se taie in felii cu o grosime de 3 cm fiecare.

Reteta face parte din a 2-a ediţie a programului de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii”, program derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications, in perioada februarie – decembrie 2015.
Reteta ceheasca ”Svickova” a fost oferita si preparata de The Pub Universitaţii si poate fi degustata zilnic la restaurantul din Bd. Regina Elisabeta, nr. 9, Sector 1, Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.