Români geniali ilustraţi pe mărcile poştale

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.03.2016 12:13 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

De-a lungul timpului, numeroase personalitati romaneşti au uimit cu talentul, ingeniozitatea şi maiestria lor, realizand invenţii care au schimbat istoria lumii sau atingand performanţe remarcabile in domeniile in care şi-au desfaşurat activitatea.

Promovand adesea valori umane ale ţarii noastre şi contribuţia lor in dezvoltarea societaţii, Romfilatelia introduce in circulaţie o emisiune de marci poştale dedicata personalitaţilor romaneşti de marca, intitulata Romani geniali.
Astfel, pe cele şase marci poştale ale emisiunii se regasesc reprezentanţi din domenii precum ştiinţa, teologie, medicina, inginerie, sculptura şi muzica, acestea putand fi achiziţionate incepand de vineri, 18 martie a.c., de la magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Timbrul cu valoarea nominala de 1,00 leu il prezinta pe cel mai mare sculptor roman, Constantin Brancuşi. Adept al sculpturii moderne abstracte, acesta a influenţat şi revoluţionat definitoriu şi unanim recunoscut aceasta arta in secolul XX. Recunoaşterea internaţionala a lui Brancuşi vine rapid, iar lucrarile sale ca Pasare in vazduh, Domnişoara Pogany sau Prinţesa X devin paşaportul sau pentru marile expoziţii de sculptura din lume.

George Enescu, considerat un muzician complet, cu multiple daruri de compozitor, interpret şi pedagog, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei. Fiind de asemenea violonist, pianist şi dirijor, in creaţiile din ultima parte a vieţii atinge o originalitate şi un stil autentic unic ce se manifesta in compoziţiile sale: rapsodii pentru orchestra, simfonii, sonate pentru vioara şi pian etc.

George Emil Palade, cunoscut drept om de ştiinţa, specialist in domeniul biologiei celulare, este ilustrat pe marca poştala cu valoarea nominala de 3,50 lei. A primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1974, impreuna cu Albert Claude şi Christian de Duve, incununand descoperiri privind organizarea funcţionala a celulei, ce a avut un rol esenţial in dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 4,00 lei se regaseşte George „Gogu” Constantinescu, socotit unul dintre cei mai mari inventatori romani din toate timpurile. Printre realizarile sale se numara primul tun sonic, elaborarea Ştiinţei Sonicitaţii, inventarea cutiei de viteze automate pentru automobile şi locomotive etc. De asemenea, a fost printre primii care au folosit betonul armat in construcţia cladirilor şi podurilor cu deschideri mari (Palatul Patriarhiei, Cazinoul din Constanţa, podurile de la Adjud, Dolhasca etc.).


Pe timbrul cu valoarea nominala de 12,00 lei este reprezentata Ana Aslan, medic şi inventator, fondatoarea primului Institut de Gerontologie şi Geriatrie din lume, la Bucureşti, in anul 1952. A creat Gerovitalul şi Aslavitalul, medicamente folosite pentru prevenirea sau incetinirea modificarilor legate de imbatranire. Mari personalitaţi politice şi artistice ale vremii au folosit tratamentele
Anei Aslan, iar Institutul care actualmente ii poarta numele a fost catalogat adesea ca „Perla a Coroanei” spitalelor romaneşti.

Dumitru Staniloae, preot, teolog, profesor universitar, dogmatist, traducator, scriitor şi ziarist, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 31,00 lei. Este considerat una dintre autoritaţile proeminente ale teologiei europene din secolul XX şi printre cei mai mari teologi romani, fiind recunoscut prin premii şi distincţii in intreaga lume creştin-ortodoxa.

Cele şase marci poştale ale emisiunii sunt insoţite de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 80 de timbre şi blocul de 3 timbre + 1 vinieta şi manşeta ilustrate tematic.

Romani geniali este un proiect filatelic care vine sa anticipeze aniversarea centenarului Marii Uniri a Principatelor Romane, ce va avea loc in anul 2018, sub conceptul Romania 100, Romfilatelia urmand sa marcheze prin specificul activitaţii sale acest moment istoric important şi contribuind astfel la promovarea valorilor romaneşti la nivel internaţional.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.