S-a descoperit o planta asemanatoare cu sageata lui Dumnezeu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.09.2014 13:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In timpul unei activitaţi de inventariere a habitalelor in judetul Constanta, biologul Matis Attila de la Societatea Ornitologica Romana a descoperit planta numita Orobanche pubescens, o premiera in flora ţarii noastre.
Conform datelor recente, flora Romaniei cuprinde un numar impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii şi peste 500 de subspecii.

Planta recent descoperita nu are o denumire populara in limba romana, dar aparţine genului de plante numite lupoaie sau verigel.
Alte specii, asemanatoare cu lupoaia descoperita de biologul SOR, se numesc craielici, floarea-untului, iarba untului, iarba vantului sau sageata lui Dumnezeu.
Aceasta specie nu a mai fost semnalata niciodata in Romania, ea fiind o planta specifica ţarilor din bazinul mediteranean (Grecia, Egipt, Libia, Şiria), dar şi celor balcanice (fosta Iugoslavia, Bulgaria).

'Planta traieşte in Bulgaria in habitate asemanatoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural sa apara şi in Dobrogea, nu este introdusa şi nu este o specie invaziva. Este probabil ca ea sa fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt usor de confundat, de aceea probabil ca a fost omisa. Este probabil ca, pe viitor, sa mai fie gasite şi alte specii din aceeaşi familie', a declarat biologul Matis Attila.

Aceste plante nu au clorofila, sunt holoparazite — paraziţi totali (spre deosebire de vasc, care este un semiparazit, dat fiind ca el preia doar apa şi minerale de la copacii pe care se ataşeaza).
Planta descoperita de Matis Attila fura nutrienţii de la specia gazda prin organe speciale numite haustori — radacini adaptate sa penetreze radacina gazdei şi sa transporte nutrienţi şi apa la lupoaie.
Seminţele ei sunt foarte mici şi germineaza numai in apropiere de radacina plantei gazda.
Specia descoperita de biologul de la SOR era ataşata pe o alta planta numita ruşinatoare (Caucalis platycarpos).

Un exemplar din specia descoperita de Mátis Attila a fost preluat din habitat şi dus la Herbarul Gradinii Botanice 'Alexandru Borza' din Cluj Napoca.
Acesta este cel mai mare herbar din ţara, gazduieşte peste 650.000 de file cu plante conservate din toate regiunile lumii.
Locaţia descoperirii este Rezervaţia Naturala Padurea Dumbraveni din judeţul Constanţa, o arie protejata deosebita, care adaposteşte habitate de silvostepa cu o biodiversitate foarte mare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.