Sacalul auriu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.12.2011 14:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sacalul auriu sau sacalul comun face parte din familia canidelor. Este strict protejat in Italia, Slovenia si cu statut special in alte tari din Europa.La noi, OG 57/ 20 iunie 2007 il plaseaza intre speciile de interes comunitar a caror prelevare din natura si exploatare fac obiectul masurilor de management, alaturi de jderul de copac, dihorul de casa si capra neagra. Art 37 prevede conditii de prelevare si exploatare compatibile cu mentinerea acestor specii intr-o stare de conservare favorabila prin interdictie temporara si/sau locala a recoltarii, reglementarea perioadelor de recoltare, a modului si a mijlocelor de recoltare/capturare cu un sistem de autorizare a recoltarii/capturarii ceea ce se traduce prin stabilire de cote de recolta si supraveghere de catre organismele specializate si nicidecum vanatoare libera asa cum se mentioneaza in stire.

Sunt interzise mijloacele neselective de colectare cu animale captive eventual orbite sau mutilate, utilizate ca momeala vie, aparatura audio, dispozitivele electrice, capcanele neselective, luminarea tintelor, otravurile si momelile otravite sau care contin anestezice, precum si arme al caror incarcator poate contine mai mult de doua cartuse.

Sacalul consuma mari cantitati de legume, fructe si cereale, rozatoare, dar si iezi de caprioara, fazani, pasari, broaste, pesti, insecte. Daca se stabileste în apropierea asezarilor omenesti il putem intalni la gropile de gunoi de langa sat. Poate face pagube în gospodarii prin consumul de pasari de curte, purcei, miei, iezi, vitei, acolo unde nu exista sufienta protectie cu garduri corespunzatoare.

Raspandirea sacalului in Romania are un caracter intermitent cu perioade nedefinite de crestere a populatiilor, fiind semnalat inca din 1930, apoi in anii ´60, ´80 si mai recent 2001. Sacalul auriu recolonizeaza natural arii in care a disparut in ultimele decenii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.