Sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.02.2015 12:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, credinciosii aduc la Biserica ofrande pentru sufletele celor dragi, informeaza agenţia de ştiri Basilica.
Astfel, in bisericile si cimitirele ortodoxe se face pe 14 februarie 2015 pomenirea celor adormiti.
Aceasta zi mai este cunoscuta in Biserica Ortodoxa şi sub denumirea populara de Mosii de iarna.

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti.
Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos.
Mosii de iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia sugestiv cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor.
Sambata de Pasti, a opta la numaratoare, este una aparte, caci Mantuitorul Insusi a murit cu trupul, urmand sa invieze a treia zi, spre rascumpararea neamului omenesc din moartea pacatului stramosesc si spre viata vesnica.

Biserica a randuit in an doua sambete mari, cand se fac pomeniri mai ales pentru mortii care au murit pe neasteptate: Mosii de iarna (sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati), Mosii de vara (sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant), la care se adauga si Mosii de toamna (prima sambata a lunii noiembrie).
De asemenea, pomeniri pentru cei adormiti se vor face in fiecare sambata din Postul Mare, mai spune agenţia de ştiri Basilica.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.