Sanatate / Ce este spirometria?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.09.2012 16:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Spirometria este un test de bază în explorarea funcţiei respiratorii. Ea evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Spirometria este indicată în susţinerea diagnosticului de afecţiune respiratorie,evaluarea pre şi postoperatorie, evaluarea impactului funcţional în deformari toracice şi în controlul periodic al afecţiunilor respiratorii. 

Dr. Roxana Nemeş: “Spirometria se efectuează optim cu pacientul şezând, iar în cazul în care acesta este fumător, pacientul nu trebuie să fi fumat cu cel puţin o oră înainte de test şi să nu prezinte semne de anxietate înaintea sau în timpul testului. Explicarea cu răbdare a tehnicii, acompaniate eventual de o demonstraţie este foarte folositoare şi este efectuată de tehnician înaintea efectuării spirometriei. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul piesei bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire „atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer”, să respire din nou relaxat”.
Spirometria se face cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist în serviciile de spirometrie din spitalele cu secţii de pneumologie. Problema majoră în România şi nu numai este că medicii de familie nu au în cabinete spirometre şi nici nu pot urma cursuri de spirometrie (este o competenţă care poate fi urmată deocamdată doar de pneumologi, alergologi şi medici de boli profesionale).
La nivel global, în ceea ce priveşte mortalitatea, incidenţa, prevalenţa şi costurile, bolile respiratorii ocupă locul secund după bolile cardiovasculare.
Bolile pulmonare sunt responsabile de 2 decese din 10 la nivel mondial şi ucid aprox. 4 milioane de oameni în fiecare an.
Multe din bolile pulmonare pot fi prevenite sau pot fi controlate dacă sunt detectate din timp. Numai 3% din cheltuielile de sănătate sunt investite în prevenţie, în timp ce alte 97% sunt investite în tratament.
Numărul pacienţilor care mor anual în urma bolilor pulmonare va înregistra o creştere între 2012 şi 2020 din cauza BPOC, cancerului pulmonar şi TB.
Bolile pulmonare costă Europa peste 100 miliarde euro/an, atât în costuri directe pentru tratament, cât şi indirecte, precum zilele de muncă pierdut.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.