Sanatate / Consumul de sare, mai periculos ca accidentele rutiere

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.08.2014 16:10 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Peste 18.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare produse de consumul de sare mai mare decat limita zilnica de 2g recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit unei analize a populatiilor din 187 de tari, publicata in revista stiintifica New England Journal of Medicine.

Potrivit studiului “Global sodium consumption and death from cardiovascular causes”, consumul mediu de sare in Romania este de 4,2g/zi, mai mult decat dublu faţa de recomandarea OMS.
Cele 18.067 de decese cardiovasculare atribuite consumului ridicat de sodiu se produc prin boala coronariana (7.344 de decese), accident vascular cerebral (6.996) şi altor boli cardiovasculare (3.757). 4.870 de decese au fost premature (inainte de varsta de 70 de ani).

Anual, peste 1,6 milioane de decese prin boli cardiovasculare la nivel mondial sunt legate de consumul de sare peste limita zilnica.
Potrivit studiului, consumul mediu de sare la nivel global este de 3,95g/zi.
Toate regiunile lumii au avut un consum zilnic mai mare decat recomandat, intre 2,18g in Africa subsahariana si 5,51g in Asia Centrala.
Potrivit dr. Dariush Mozaffarian, autorul principal al studiului, „aceste 1,65 milioane de decese reprezinta aproape 1 din 10 din decesele de cauza cardiovasculara din lume. Nici o regiune a lumii nu este ocolita. Aceste rezultate sustin nevoia unor politici puternice de reducere a sodiului din dieta in toata lumea”.

Autorii avertizeaza ca adevaratul consum de sodiu ar putea fi mai mare, rezultatele lor bazandu-se pe estimari provenite din probe de urina.
In plus, studiul nu oglindeste intregul efect asupra sanatatii al sodiului, care este de asemenea legat de risc crescut de boala cardiovasculara nefatala, boala renala si cancer gastric.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.