Sanatate / Piciorul diabetic

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.10.2012 16:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Piciorul diabetic reprezintă coexistenţa mai multor complicaţii la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat, cel mai frecvent neuropatia diabetică, deformările picioarelor şi arteriopatia obliterantă, care împreună cresc semnificativ riscul pentru ulceraţii şi amputaţii. 
Prevalenţa acestora la persoanele cu diabet este mare şi în continuă creştere. Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât mai multe studii au demonstrat faptul că peste 80% din cazurile de amputaţie ar putea fi prevenite printr-un diagnostic precoce şi printr-o îngrijire adecvată.
Consecinţele piciorului diabetic sunt dintre cele mai grave - apariţia ulceraţiilor, însoţite adesea de infecţii severe la nivelul membrelor inferioare conduc la invaliditate prin amputaţia piciorului lezat şi chiar la pierderea vieţii.
Diagnosticarea precoce a diabetului zaharat contribuie la prevenirea apariţiei complicaţiilor bolii, inclusiv a piciorului diabetic. Astfel, atât persoanele diagnosticate cu această afecţiune, cât şi medicii trebuie să acorde o atenţie deosebită picioarelor atunci când este vorba de diabet, mai ales că în urma afectării nervilor periferici durerea cauzată de diferite leziuni nu mai este simţită de către persoana afectată.
În cazul piciorului diabetic, leziunile apărute nu mai sunt atât de uşor identificate şi astfel acestea se pot suprainfecta şi pot conduce la complicaţii serioase, cum ar fi deformarea piciorului, apariţia rănilor şi a cangrenei, care în final pot duce la amputaţia piciorului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.