Satul din inima orasului la 80 de ani de la infiintare

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.05.2016 15:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” reprezinta tematica celui mai recent proiect marca Romfilatelia şi pe care timbrele il onoreaza la sarbatorirea a 80 de ani de la infiinţare, intr-o frumoasa şi ingenioasa interpretare.
Anotimpuri la Muzeul Satului este emisiunea aniversara dedicata „satului din inima oraşului” şi poate fi achiziţionata incepand de vineri, 20 mai a.c., de la magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Marcile poştale ale emisiunii reproduc monumente din cadrul muzeului, din secolele XVIII si XIX, fiecare construcţie fiind prezentata intr-un anotimp diferit şi fiind completata de o poveste vizuala.
Cromatica timbrelor subliniaza intregul concept grafic, fiecarui anotimp fiindu-i atribuite nuanţe şi tonuri specifice, precum şi cate un element reprezentativ, astfel: primavara este sugerata prin culoarea verde şi florile de cais, vara prin culoarea galben şi floarea soarelui, toamna prin frunzele aramii şi culoarea omonima, iarna prin culorile albastru şi alb, dar şi prin crenguţa de brad acoperita cu omat.

Timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei reproduce imaginea Bisericii „Sfinţii Voievozi” din satul Rapciuni, comuna Hangu – judeţul Neamţ, construita in anul 1773 şi intrata in colecţia Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” in 1958.
Valoarea artistica a monumentului este intregita de ansamblul picturii murale, biserica fiind locul unde erau consemnate toate intamplarile importante din viaţa satului.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,40 lei este reprodusa imaginea Gospodariei din Chiojdu-Mic, judeţul Buzau, secolul al XVIII-lea, caracterizata prin casa ce adaposteşte pivniţa şi incaperea cu unelte, acoperişul in patru ape şi elementele decorative, realizate prin cioplire şi crestare.

Gospodaria Jurilovca, din judeţul Tulcea, 1898 se regaseşte pe timbrul cu valoarea nominala de 8,00 lei, fiind un ansamblu cu specific lipovenesc.
Casa, cu toate anexele gospodareşti, a fost adusa in muzeu in anul 1963. Stilul constructiv, elementele decorative şi prezenţa masiva a uneltelor de pescuit fac din gospodaria Jurilovca un document valoros de viaţa şi munca a unei populaţii care şi-a gasit in Romania a doua patrie.

Timbrul cu valoarea nominala de 15,00 lei reproduce imaginea Gospodariei Şurdeşti, Maramureş, secolul al XVIII-lea, construcţie ce provine din Ţara Lapuşului şi a fost transferata in muzeu in anul 1967.
Datorita modului de aşezare – şura cu grajd aflata la intrarea in gospodarie, spre uliţa, şi casa, plasata in a doua parte a curţii – structura gospodariei se inscrie in tipul de „curte dubla”, specifica satelor cu economie pastoral - agricola.

Trei viniete regasite pe minicoli intregesc conceptul proiectului filatelic: prima il prezinta pe prof. Dimitrie Gusti, din iniţiativa caruia a fost creat Muzeul Satului, fiind unul dintre primele muzee etnografice din lume, cea de-a doua ilustreaza sigla aniversara prin care sunt celebrate cele 8 decenii de la infiinţare, iar in ultima vinieta se afla Regele Carol al II-lea, in prezenţa caruia a fost inaugurat oficial muzeul, la data de 10 mai 1936, deschiderea pentru public avand loc o saptamana mai tarziu.   

Cele patru timbre ale emisiunii sunt completate de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 3 viniete şi blocul de 4 timbre.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.