SECRETELE NATURII din Muntii Carpati FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.08.2016 13:52 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia realizeaza o emisiune de marci poştale in ale carei imagini se regasesc raritaţi ale florei şi faunei intalnite intr-o zona considerata pe drept o minune a naturii - Parcul Naţional Ceahlau.

Proiectul filatelic Iubeste natura! Parcul National Ceahlau vine sa intregeasca seria emisiunilor  de timbre care promoveaza Romania şi bogaţiile naţionale, fiind disponibil incepand de joi,  1 septembrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Parcul Naţional Ceahlau a fost ales ca tematica al celui mai recent proiect marca Romfilatelia datorita caracterului unic al acestuia, zona fiind recunoscuta pentru diversitatea şi raritatea plantelor şi animalelor pe care le gazduieşte.
Conservarea patrimoniului Parcului a inceput in anul 1997, iar intre timp Ceahlaul a capatat un statut de zona protejata prin infiinţarea Ariei de Protecţie Avifaunistica a Parcului Naţional şi prin declararea acestuia ca Sit de Importanţa Comunitara.

Cele douasprezece marci postale ale emisiunii prezinta imagini ale florei si faunei existente in perimetrul Parcului National Ceahlau.

Timbrul cu valoarea nominala de 0,80 lei ilustreaza Floarea de colt (Leontopodium alpinum), cunoscuta şi sub numele de floarea reginei. Declarata monument al naturii si ocrotita prin lege, floarea de colt este simbolul iubitorilor de drumetii montane. Este intalnita de cele mai multe ori pe culmile stancoase şi tot mai rar pe platourile montane, iar la noi in ţara poate fi vazuta inflorita in lunile iulie şi august.

Forfecuta (Loxia curvirostra) se regaseşte pe timbrul cu valoarea nominala de 0,90 lei. Aceasta este o pasare sedentara, de dimensiuni medii, care populeaza si padurile de conifere din Muntii Carpati. Prezinta un cioc gros ale carui mandibule curbate se incrucişeaza la varf, de aici venind şi numele sau popular, iar hrana sa se bazeaza aproape exclusiv pe seminte de conifere.

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss) apare pe timbrul cu valoarea nominala de 1,10 lei.
Aceasta este o planta rara, care creste doar in Muntii Carpati si este declarata monument al naturii, fiind ocrotita de lege. Specia are o valoare ecologica si estetica deosebita, fiind, prin frumusetea ei, o adevarata incantare pentru amatorii de drumetii montane.

Pe timbrul cu valoare nominala de 1.20 lei este reprezentata Capra neagra (Rupicapra rupicapra), una dintre cele mai valoroase specii apartinand faunei din Romania, protejata prin lege şi considerata o adevarata perla a muntilor. Poate fi intalnita pe crestele masivilor muntosi, deplasarile caprei negre fiind dictate de necesitatea procurarii hranei si de nevoia de adaptare la conditiile climatice. In linii mari se poate spune ca vara caprele negre stau la altitudine in zona golului alpin si iarna sub adapostul padurii, insa diferentele intre indivizi sunt mari, variind dupa sex, varsta si temperament.

Arnica (Arnica montana) se gaseşte pe timbrul cu valoarea nominala de 1,30 lei, fiind o planta perena care creste in regiunile montane si are flori asemanatoare margaretelor, galben-aprins. Numele provine, se pare, din cuvantul grecesc „arnikos” - pielea mielului, dar mai este cunoscuta si sub denumirile populare de carul padurilor, iarba soarelui, carul zanelor. Este intalnita la peste 1.000 m altitudine şi sta la baza a numeroase preparate, de obicei tincturi si extracte.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei apare Ursul Brun (Ursus arctos), animal longeviv, care traieşte pana la 30 de ani in salbaticie si chiar cu 20 de ani mai mult in captivitate. In Romania, in Muntii Carpati, se gaseste cel mai mare numar de ursi bruni din Europa, aproximativ 6.000 de exemplare. Acest animal este prezent in folclor din cele mai vechi timpuri, este amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre calugarii luptatori daci, ursul devenind astfel o figura legendara, privita cu teama si admirata, totodata.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 1,50 lei este ilustrat Macaleandrul (Erithacus rubecula), zis si gusa rosie, o pasare insectivora intalnita in Romania tot timpul anului. Penajul ambelor sexe este cafeniu, cu o pata ruginie pe barbie si piept. Cuibaresc in scorburi, sub maluri sau sub trunchiuri de arbori cazuti, vara aflandu-se in padurile de munte, iar iarna coborand in regiunile de campie, in parcuri si gradini.

Gentiana (Gentiana lutea) este reprezentata pe timbrul cu valoarea nominala de 1,60 lei, fiind o planta erbacee protejata de lege si declarata monument al naturii. Creste in flora spontana a Romaniei din zona de campie pana la cea subalpina, fiind cunoscuta si sub denumirile de fierea pamantului, cahincea, ghimbere de munte. Numele ei latin, Gentiana lutea, vine din antichitate, de la Gentius, Regele Iliriei, care se pare ca ar fi descoperit proprietatile tonice ale acestei plante.

Timbrul cu valoarea nominala de 1,70 lei ilustreaza Fasa de munte (Anthus spinoletta), pasare care traieste in poieni, luminisuri sau la liziera padurilor unde vegetatia este deasa, cuibarind exclusiv pe inaltimile fara paduri ale Carpatilor. Aceasta prezinta un colorit cenusiu-spalacit, cu pete mai intunecate in partea superioara a corpului.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 1,80 lei apare Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus), o specie foarte rara de orhidee, protejata prin lege. Tulpina prezinta numai 3-5 frunze si o singura floare in varf, asemanatoare unui mocasin, aspect care i-a adus si numele de papuc. Planta creste pana atinge o inaltime de maxim 20 - 30 cm si infloreste din iulie pana in septembrie.

Timbrul cu valoarea nominala de 2,70 lei are ca imagine Pescarelul albastru (Alcedo atthis), una dintre cele mai frumos colorate pasari din tara noastra. Albastru-verzui pe spinare, caramiziu-roscat dedesubt, pe abdomen si in dreptul ochilor, alb pe gusa si pe laturile cefei, are picioarele si coada scurte, ciocul mare si puternic. Pasarea traieste pe malul apelor curgatoare repezi sau a celor statatoare cu apa clara, hrana principala constand in pesti mici, insecte acvatice, larvele acestora, dar si in crustacei mici si mormoloci.

Crinul de padure (Lilium martagon) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 16 lei.  Aceasta specie rara, declarata monument al naturii si ocrotita prin lege, este una dintre cele mai frumoase si gratioase plante, care creste in zona padurilor de stejar si fag din tara noastra. Crinul de padure poate fi recunoscut usor in natura datorita florilor de aproximativ 5 cm, cu sase petale roz-violet, ce prezinta pete rosii, cu sase stamine lungi, parfumate numai seara.

Emisiunea este completata de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 80 de timbre + 1 vinieta şi blocul de 4 timbre.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.