Singurul roman care a compus imnul unui alt stat - Albania

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.07.2015 20:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ciprian Porumbescu s-a stins din viaţa la 6 iunie 1883, la numai 29 de ani.

A fost unul dintre cei mai faimoşi compozitori pe vremea sa.
A compus muzica pentru celebrul cantec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzica ce este folosita astazi şi de catre Albania pentru imnul naţional „Hymni i Flamurit”.

De asemenea, a scris şi melodia fostului imn al Romaniei, Trei culori.

Ciprian Porumbescu s-a nascut la 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, intr-o casa modesta de ţara, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski.
Viitorul compozitor va utiliza la inceput numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioada Golembiovski-Porumbescu şi mai apoi,  in 1881, Porumbescu.

Din cauza saraciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicala continua şi completa.
In anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Manastirii Putna, la festivitaţi, alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu şi alţii, a participat şi tanarul Ciprian Porumbescu, uimind asistenţa cu minunatul sau cantec de vioara.

La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale „Crai nou”, piesa in doua acte scrisa de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri.
Succesul imens impune reluarea spectacolului in 12 şi 23 martie, pe aceeaşi scena.
In acelaşi an, opereta a fost montata şi la Oraviţa.

Ciprian Porumbescu a fost şi arestat pentru activitatea sa politica, timp in care a scris piesele sale cele mai valoroase.
Printre lucrarile sale se numara „Rapsodia romana pentru orchestra”, „Serenada”, „La malurile Prutului”, „Altarul Manastirii Putna”, „Inima de roman”, „Gaudeamus Igitur”, „Oda ostaşilor romani” şi altele.
Printre cele mai populare lucrari sunt Balada pentru vioara si orchestra op. 29, opereta „Crai nou” pusa in scena pentru prima data in sala festiva a Gimnaziului Romanesc din Braşov, unde pentru scurta vreme a fost profesor de muzica (1881-1883).

Ciprian Porumbescu s-a stins din viaţa in casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu in onoarea marelui compozitor, sub ochii tatalui sau şi ai surorii sale, Marioara, pe data de 6 iunie 1883, la 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoza.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.