Sisteme de impozitare in Uniunea Europeana

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.10.2013 15:11 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Directia generala de analiza macroeconomica si politici financiare:

Lucrarea de fata prezinta o comparatie succinta a sistemului de impozitare din Romania comparativ cu un esantion de tari din cadrul U.E., tinand cont de caracteristicile principale ale sistemelor de impozitare din perspectiva contributiei impozitelor directe, indirecte si a contributiilor sociale la realizarea veniturilor bugetare.
Din analiza sistemelor de impozitare in randul statelor membre ale U..E., reiese ca daca la nivelul UE15, ponderile taxelor directe, indirecte si a contributiilor sunt relativ egale, in noile state membre impozitarea directa ocupa o pondere mai mica in total venituri.
Cea mai mica pondere a impozitelor directe in total impozite la nivelul anului 2010 o are Lituania - numai 17,4%, urmata de Bulgaria - 18,8% si Slovacia - 19,1% (Tari care impreuna cu Romania pun accent pe impozitarea indirecta). Toate aceste tari au adoptat sisteme de impozitare cu cote fixe care conduc la o reducere puternica a impozitelor directe fata de cele indirecte.
Romania ocupa la nivelul anului 2010, locul 3 in ceea ce priveste ponderea impozitelor indirecte (45,2%) in total impozite, primele pozitii fiind ocupate de Ungaria (45,5%) si Bulgaria (55,4%).
Sistemele de taxare din Germania si Franta, care pun accent pe contributiile de asigurari sociale sunt la polul opus cu cele din Danemarca, Suedia si Marea Britanie, unde ponderea contributiilor sociale in totalul veniturilor este redusa (Accentul in aceste state este pus pe impozitele directe).
Ponderea veniturilor in PIB (Galerie Foto)
Statele cu cea mai mare pondere a veniturilor in PIB sunt statele care se bazeaza pe impozitarea directa (FR, DK, BE, AT, NL, IT).
O data cu declansarea crizei se observa o volatilitate ridicata a ponderii veniturilor in PIB pentru tarile care au la baza impozitarea indirecta (EE, BG, RO, PL).
State care au la baza sistemului de impozitare impozitele indirecte – anul 2010 (Galerie Foto)
Structura sistemului de impozitare din Romania:
Incepand din anul 2010, Romania ocupa locul trei in UE27 in ceea ce priveste dependenţa de taxarea indirecta, cu o pondere de 45.2% in total venituri, comparativ cu 38.6% media UE27.
Ponderea contribuţiilor sociale in total venituri a fost de 32.2% (31.1% UE27), in timp ce impozitarea directa reprezenta 22.6% din total venituri (UE27 30.4%).
Structura sistemului de impozitare din Ungaria:
Veniturile provenite din impozitarea indirect reprezinta o pondere substanţiala in total venituri, la nivelul anului 2010 aceasta pondere reprezentand 45.5%, a doua cea mai mare pondere din UE27. Veniturile incasate din TVA au reprezentat 8.7% din PIB, cu 1,1 pp peste media UE27.
Contribuţiile sociale aveau in anul 2010 o pondere de 45,5% in total venituri (12% din PIB, peste media UE27). Cea mai mare parte este platita de angajatori.
State care au la baza sistemului de impozitare impozitele directe – anul 2010
Structura sistemului de impozitare din Danemarca:
Taxarea directa reprezinta 62.7% din totalul veniturilor (30.4% UE27). Impozitul pe venitul persoanelor fizice reprezinta 51.1% din totalul veniturilor in anul 2010.
Ponderea impozitelor indirecte a fost de 35.4%, cu mult sub media UE27 (38.6%).
Ca urmare a incasarilor scazute din Contribuţiile sociale (2,1% in total venituri), majoritatea cheltuielilor cu protecţia sociala sunt finanţate mai ales din incasarile din impozitul pe venit.
Structura sistemului de impozitare din Marea Britanie:
Pondere ridicata a impozitarii directe, principala sursa a veniturilor bugetare cu o pondere de 44.4% in total venituri (15.8% din PIB, a cincea cea mai mare pondere printre statele membre).
Veniturile din impozitul pe persoane fizice au reprezentat 10,1% din PIB in 2010 , in timp ce ponderea impozitului pe profit a crescut de la 4.0% din PIB intre 2002‐2006, la 3.1% din PIB in anul 2010 (peste media UE27(2.7%)).
Taxarea indirecta deţine o pondere de 36.9% in total venituri, in timp ce contribuţiile sociale deţin o pondere de numai 18.7%, a patra cea mai mica pondere dintre statele membre dupa Danemarca, Suedia si Malta.
State care au la baza sistemului de impozitare contributiile de asigurari sociale – anul 2010
Structura sistemului de impozitare din Franţa:
Ponderea impozitelor indirecte a fost in 2010 de 35,3%, iar ca procent in PIB 15.1%, peste media UE27(13.5%).
Ponderea impozitelor directe a fost de 39,1% in total venituri si 11% in PIB (sub media UE).
Contribuţiile sociale deţin o pondere de 39,1% in total venituri si 16,7% in PIB fiind cea mai mare pondere la nivelul UE27. Contribuţiile angajatorilor reprezinta mai mult de doua treimi din contribuţiile sociale (ca procent in PIB, cu 70% peste media UE27).
Structura sistemului de impozitare din Germania:
Pondere ridicata in total venituri a contribuţiilor sociale (40.8%, EU‐27 31.1%).
Taxarea directa deţine o pondere de 29.4% in total venituri, aproximativ acelasi nivel cu cel al taxarii indirecte (29.8%). La nivelul anului 2007 a avut loc reorientarea impozitarii dinspre contribuţiile de asigurari, catre impozitarea directa, dar mai ales catre cea indirecta. Aceasta modificare a survenit ca urmare a cresterii cotei la TVA cu 3pp si reducerii contribuţiilor pentru ajutorul de somaj.
In Germania, ponderea in PIB a contribuţiilor de asigurari sociale de stat este cu 4.6 pp peste media UE, ca urmare a contribuţiilor platite de angajaţi (locul 2 in UE27) si angajatori (la nivelul mediei UE27).

CARACTERISTICI ALE SISTEMELOR DE IMPOZITARE

ROMANIA

Impozitul pe venitul persoanelor fizice: Incepand din 2005, cota unica de impozitare de 16% aplicata si pe impozitul pe profit, a inlocuit sistemul de cote progresive cu patru transe de impozitare (intre 18% si 40%).
Aceasta cota se aplica, in general, veniturilor din activitati independente, drepturilor de autor, veniturilor din bunuri mobile si imobile (cum ar fi chiriile), castigurilor de capital si de asemenea, veniturilor din dobanzi. Sistemul electronic national de plata a fost lansat in martie 2011.
Impozitul pe profit: Din 2005 se aplica cota unica de 16% aplicata asupra profitului impozabil. Persoana juridica romana care distribuie/plateste dividende catre o alta persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende stabilit prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/platit unei persoane juridice romane. Inainte de 2005 cota de impozitare era de 25%. Castigurile din capital reprezinta venituri supuse reglementarilor privind impozitul pe profit, neexistand reglementari separate ale acestui impozit.
Incepand cu 1 mai 2009 pana in octombrie 2010 a existat o alternativa de calcul pentru plata impozitului pe profit, reprezentata de impozitul minim anual stabilit in functie de veniturile totale anuale.In prezent IMM-urile pot opta intre plata imp pe profit si a imp pe venit (cifra de afaceri).
TVA si accize: Cota standard de TVA este de 24%. O cota redusa de 9% se aplica asupra bunurilor cum ar fi: produsele farmaceutice, echipamente medicale pentru persoanele cu handicap, carti, ziare, accesul la
servicii culturale si de cazare la un hotel. Incepand din 2009, se aplica o cota redusa de 5% pentru livrarea de locuinte sociale, inclusiv a terenurilor pe care sunt construite. Definitia de persoana impozabila a fost
extinsa. Scutirile de TVA fara drept de deducere se aplica, printre altele, tratamentelor medicale, unor activitati culturale, educationale si serviciilor publice postale, anumitor tranzactii bancare si financiare, de asigurare si reasigurare.
Taxe pe avere si tranzactii: In Romania nu exista impozite nete pe avere, nici pe donatii sau mosteniri.
Proprietatile imobiliare sunt supuse unui impozit local pe cladiri. Impozitul se percepe in cote variabile, 0,1% pentru cladirile detinute de persoane fizice si intre 0,25% si 1,5% pentru cladirile detinute de companii. In cazul in care cladirea nu a fost reevaluata in ultimii trei ani, tarifele pentru cladirile aflate in proprietatea companiei variaza de la 5% la 10%. Terenurile aflate atat in interiorul cat si in afara limitelor orasului sunt, in general, supuse impozitului local pe teren. Impozitele locale au crescut cu aproximativ 20% in 2010.
Contributiile sociale obligatorii: Contributiile de asigurari sociale de stat se platesc, atat de angajator, cat si de angajat. Incepand cu 1 februarie 2009, angajatii cu conditii normale de munca trebuie sa contribuie pentru asigurarile sociale de stat cu 10,5%, iar angajatorii cu 20,8%. In anumite cazuri se pot aplica cote mai mari pentru angajatori. Angajatii si angajatorii contribuie si la fondul de asigurari de sanatate (10,7%)si la fondul de somaj (1%). Angajatorul trebuie sa plateasca contributii suplimentare la Fondul de accidente de munca si boli profesionale si la Fondul de garantarea a creantelor.

UNGARIA

Impozitul pe venitul persoanelor fizice: Incepand cu 1 ianuarie 2011, sistemul de impozitare progresiv a fost inlocuit cu cota unica de 16%. Acesta se aplica nu numai la salarii, ci la toate categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, cum ar fi vanzarea de bunuri imobiliare, dividende si dobanzi. Tot atunci, a fost introdus un nou sistem privind creditul fiscal. Guvernul a crescut in mod semnificativ alocatiile copiilor. Familiile cu unul sau mai multi copii pot reduce plata impozitului pe venit cu pana la 110 euro/copil.
Impozitul pe profit: In ultimii ani a existat o tendinţa puternica de reducere a cotelor impozitului pe profit, in special in noile state membre. In acest context, a introdus o cota a impozitului pe profit de 18% in 1995, diminuata pana la 16% in 2004. Deşi incepand cu 1 ianuarie 2010, a fost largita baza de impozitare, iar cota a fost majorata pana la 19% (cu exceptia cotei de 10% inca aplicabila pentru baza de impozitare mai mica de 500 mil HUF - pragul a fost crescut de zece ori in luna iulie 2010 de la 50 milioane HUF), aplicarea taxei de solidaritate de 4% a fost intrerupta, conducand la scaderea poverii fiscale cu 1 pp. Intreprinderile mici (cu mai putin de 30 milioane HUF (€ 97 000) cifra de afaceri) pot alege regimul simplificat de impozitare al profitului cu o cota totala de 37% din cifra de afaceri. Municipalitaţile mai pot percepe o taxa pe afacerile locale de pana la 2% pentru anumite activitati. Incepand cu anul 2010 o fost introdusa o suprataxa pe activitatea instituţiilor financiare.
TVA si accize: Cota standard TVA a crescut de la 20% la 25% in iulie 2009 si la 27% in 2012, in timp ce o cota redusa de 18% se aplica pentru lapte, produse din lapte, paine, produse de panificatie, servicii de cazare. Cota TVA pentru serviciile de incalzire a fost redusa la 18% in anul 2009. Incepand cu anul 2010 aceasta se situeaza la un nivel de 5%, cota care se mai aplica si la medicamente, carti, ziare. In 2009 si 2010, au crescut accizele la tutun, alcool si combustibil. Cresterea suplimentara in 2011 a accizelor pentru produsele din tutun este in conformitate cu Directiva 2008/118/CE. Accizele la alcool, combustibili si tutun (aceasta din urma in doua etape, in februarie si in iulie) au crescut si in anul 2012.
Alte taxe: De la 1 ianuarie 2009, o noua taxa a fost perceputa furnizorilor de energie - taxa speciala de energie. Municipalitatile pot percepe o taxa imobiliara pe cladiri si terenuri, cu toate acestea, pentru cele mai multe dintre ele nivelul cotelor este nesemnificativ.
Contributii de asigurari sociale de stat: In 2012, contributiile angajatorilor se ridica la 28,5% fiind constituite din: o contributie pentru specializari (1,5%), o contributie de pensii, o contributie de asigurari de sanatate si o contributie la fondul de somaj. Ultimele trei se ridica la 27% si sunt redenumite colectiv "taxa contributiei sociale" incepand cu 2012. Contributia angajatilor este compusa din: o contributie de pensie de 10% o contributie de sanatate de 7% (crescuta cu 1 pp fata de 2011) si o contributie la fond de somaj de 1,5%. Un credit fiscal egal cu 20% din platile la fondurile de pensii facultative sau conturi de economisire sunt prevazute pana la aproximativ 320 € pe an.

DANEMARCA

Impozitul pe venitul persoanelor fizice: Este caracterizat de rate medii si marginale relativ ridicate.
Contribuabilii persoane fizice platesc 8% din castig salarial brut inaintea oricarei deduceri. Ca si in alte tari nordice taxele locale joaca un rol important. Cota medie a impozitului pe venit local este de 25,7%. Exista o deducere personala de 5765€. Pentru veniturile din dividende, precum si pentru castigurile din titluri de valoare se utilizeaza doua cote: una de 27% si una de 42% in functie de nivelul acestora.
Impozitul pe profit: Cota impozitului pe profit a fost redusa de la 30% in 2005 la 25% in 2007.
Desi nu exista nicio taxa pe profit la nivel local, municipalitatile primesc o parte din veniturile incasate din impozitul pe profit. Incepand cu 2004 s-au introdus norme de consolidare fiscala nationale obligatorii pentru unitatile permanente si filialele rezidente, in timp ce grupurile rezidente legate de filiale ale societatilor nerezidente pot aplica pentru consolidarea internationala. Amortizarea se realizeaza in linie dreapta pentru o perioada de peste 20 de ani pentru cladirile folosite pentru afaceri (nu birouri) si descrescator pentru masini si echipamente (pana la 25%). Rata de amortizare pentru cladiri a fost redusa de la 5% la 4% in 2008 ca parte a reformei impozitului pe profit, prin extinderea perioadei pana la 25 de ani.
Rata de amortizare a infrastructurii a fost de asemenea redusa de la 25% la 7% in 2008. Rata de amortizare pentru barci, sonde de foraj, aeronave si trenuri este redusa treptat de la 25% in 2007 la 15% in 2016.
TVA si accize: Cota standard la TVA este 25%, doar ziarele sunt fiind impozitate cu cota zero. Ca parte a finantarii reformei fiscale din 2009, taxele pe energie, exceptand benzina si motorina, sunt crescute cu 15% , iar afacerile si industria vor plati taxa pe energie in viitor la o cota de 15 DKK / GJ (2 euro/GJ) - va fi implementata de tot din 2013. Taxa pe energie a fost indexata cu inflatia din 2008 si reforma fiscala prevede continuarea indexarii incepand cu 2016.
Impozitele pe avere: Imobilele sunt supuse impozitului pe bunurile imobiliare. Cotele variaza intre 1,6% si 3,4%.
Contributii de asigurari sociale de stat: Contributiile sociale joaca un rol limitat in Danemarca.

MAREA BRITANIE

Impozitul pe venitul persoanelor fizice: Cotele impozitului pe venit sunt de 20% si respectiv 40%.
O cota mai mare (50%) se aplica veniturilor anuale peste 150.000 GBP din 2010, care urmeaza sa fie redusa la 45% incepand cu aprilie 2013. Deducerile personale mai ridicate sunt valabile pentru cei cu varsta minima de 65 de ani. Cotele impozitului veniturilor din capital incepand cu iunie 2010 sunt de 18% si 28% in functie de venitul total. O cota de 10% se aplica pentru castigurile din activitati antreprenoriale.
Pentru dividente se aplica 3 cote: 10% cota initiala, 32,5% cota superioara si 42,5% o cota aditionala.
Deducerile pentru taxele succesorale sunt inghetate la nivelul din aprilie 2009 pentru persoane fizice, pana in 2014 - 2015. O cota de 40% se aplica peste acest prag.
Impozitul pe profit: Exista doua cote: o cota standard de 24% incepand cu aprilie 2012 si o cota pentru profituri reduse de 20% incepand cu aprilie 2011. Un credit fiscal pentru R&D este disponibil pe baza a doua scheme in functie de marimea companiei/ organizatiei.
TVA si accize: Din 2011 cota standard a TVA-ului a crescut de la 17,5% la 20% (intre 1 decembrie 2008 si 31 decembrie 2009, cota a fost temporar redusa la 15%). O cota redusa de 5% se aplica, de exemplu pentru combustibil si energie. Cota zero este folosita pe scara larga si se aplica la unele produse alimentare, carti, constructii noi, transport de pasageri, unele actiuni de caritate si pentru imbracaminte de copii si incaltaminte.
Cotele accizelor la bauturile alcoolice (A fost introdusa o noua taxa pe consumul de bere, cu rol de a descuraja consumul) au fost crescute cu 2% peste nivelul inflatiei. In vederea imbunatatirii sanatatii publice, au fost crescute cotele accizelor la tutun cu 2% peste nivelul inflatiei.
Impozitul pe proprietate: Taxa de timbru pentru terenuri si proprietati variaza intre 0% si 4%, in functie de valoarea tranzactiei (cu deduceri semnificative in calitate de prim cumparator). Din 2012 o noua
cota de 7% se aplica la achizitia unei proprietati rezidentiale peste 2 mil. GBP.
Contributii de asigurari sociale de stat: Exista mai multe clase pentru contributiile nationale de asigurari:
*Clasa 1 pentru angajati si angajatori;
*Clasa 2 pentru activitati independente (2,65 GBP pe saptamana);
*Clasa 3 pentru contributii voluntare (fixate la 13,25 GBP pe saptamana);
*Clasa 4 pentru activitati independente la o cota de 9% pentru profiturile intre 7.605 - 4.2475 GBP pe an si o cota de 2% pentru profiturile care depasesc acest prag.

FRANTA

Impozitul pe venitul persoanelor fizice: se percepe anual, aplicandu-se asupra venitului anual global, pe un sistem de cote progresive. Pentru 2012, cea mai mare cota de impozitare este de 41% (aplicabila la un venit de peste 70.830€). O caracteristica de remarcat a sistemului este numarul mare de praguri si scutiri aplicate. Ca raspuns la criza, in anul 2009 s-a introdus o reducere temporara a impozitului pentru gospodariile cu venituri mici. Veniturile din investitii si castigurile din capital sunt impozitate cu o rata fixa de 19%. In anul 2006, nivelul de impozitare a veniturilor a fost revizuit prin reducerea numarului de transe de venit si scaderea cotelor de impozitare.
Creditul fiscal pe venitul castigat a fost majorat cu 50%. Valoarea totala a impozitelor platite de catre persoanele fizice, inclusiv a impozitului pe venit, pe avere si a taxelor locale, a fost plafonata la 50% din venitul lor (bouclier fiscal). Acest sistem va fi desfiintat incepand cu anul 2013.
Impozitul pe profit: Acest tip de impozit se aplica tuturor profiturile realizate in Franta de catre companii si alte entitati juridice. Cota standard este de 33,33%. IMM-urile sunt impozitate cu o cota redusa de 15% pentru primii 38.120 € din profit. Companiile mari sunt supuse la o cota suplimentara de 3,3%. Rata efectiva de impozitare este de 34.43%. Pentru 2012 si 2013, se aplica o cota suplimentara de 5% la societatile cu venitul brut de peste 250 mil. de euro (inainte de a folosi creditele fiscale).
TVA si accize: Cota standard TVA este de 19,6%, si va creste la 21,2% pana la sfarsitul anului 2012. Doua cote reduse se aplica 5,5% asupra marfurilor de baza si 7% asupra sectorului imobiliar, serviciilor de cazare si restaurantelor. O cota de 2,1% se aplica la ziare, spectacole de teatru si medicamente.
Taxe pe avere si tranzactii: Un impozit pe avere neta (ISF) este perceput persoanelor fizice rezidente, pe valoarea activelor detinute, exclusiv pasive, in cazul in care valoarea neta a acestor active depaseste
790 000 €. Activele, participatiile, anumite polite de asigurare de viata, precum si alte diverse active sunt excluse de la aceasta taxa. O scutire de 75% se aplica anumitor actiuni nominative detinute de angajati,
manageri sau actionari si o deducere de 50% din impozitul pe venit se aplica investitiilor de capital in IMM-uri.
Contributii sociale obligatorii: Contributiile de asigurari sociale ale angajatorilor sunt deosebit de ridicate si variaza intre 14% (aplicata la salariul minim, in cazul IMM-lor cu mai putin de 20 de angajati) si 45%, in
timp ce contributiile angajatilor sunt in jur de 14%.

GERMANIA

Impozitul pe venitul persoanelor fizice: Incepand cu anul 2007, o cota maxima de 45% se aplica veniturilor de peste 250.000 €. Pe langa impozitul pe venit se percepe o suprataxa de solidaritate de 5,5%.
De la 1 ianuarie 2009 a intrat in vigoare optiunea de evaluare a veniturilor din investitii private si castiguri de capital, acestea fiind impozitate la sursa, de 25% (plus taxa suplimentara de solidaritate). O deducere de
801 € (1.602 € pentru cuplurile casatorite) pe an se aplica impozitului pe veniturile din capital. De la 1 ianuarie 2010, cotele de impozitare cresc progresiv de la cota de baza de 14% la 42%.
Impozitul pe profit: In ianuarie 2008 s-au luat doua masuri legate de baza de impozitare a impozitului pe profit: (i) o asa-numita regula a pragului de dobanda (Zinsschranke), care introduce o limita a bazei impozabile prin deducerea cheltuielilor cu dobanzile in cazul in care cheltuielile nete cu dobanzile depasesc 3 milioane € si (ii) o regula modificata a bazei de impozitare, prin care se adauga in vederea impozitarii cheltuielile cu dobanzile, cu chiriile, cheltuielile de leasing si drepturi de licenta. Impozitul comercial, cum ar fi impozitul pe tranzactii imobiliare, face parte din categoria impozitelor non-personale. Orice afacere comerciala care se efectueaza pe teritoriul Germaniei (cu exceptia activitatilor din domeniile agricole sau forestiere sau prestarilor de servicii independente) intra in categoria impozitului comercial. Incepand din ianuarie 2008, cota impozitului pe profit a crescut de la 15% la 15,83%, cu o suprataxa de solidaritate
de 5,5%. Impreuna cu impozitul local comercial, cota de impozitare generala este de aproximativ 30%.
Doua alte aspecte ale reformei, aplicate de la 1 ianuarie 2009, sunt: noul tratament preferential al rezultatului reportat in intreprinderile individuale si asociatiile (non-juridice incorporate) si introducerea unui impozit retinut la sursa final de 25% care se aplica la platile de dobanzi, dividende si la cele mai multe forme de castiguri de capital.
TVA si accize: Cota standard de TVA a crescut de la 16% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2007. Se aplica o cota redusa de 7% la anumite produse alimentare, transport public, carti, hoteluri si pensiuni. Scutiri de TVA sunt acordate pentru putine servicii, cum ar fi servicii de inchirieri si servicii medicale.
Taxe pe avere si tranzactii: In Germania nu se aplica impozitul pe avere. Impozitul pe proprietate, este perceput anual de catre toate landurile, in functie de valoarea fiscala evaluata a terenurilor si cladirilor situate in regiunea lor. Practic, cota reala de impozitare a transferurilor imobiliare, se ridica la 3,5%, dar incepand cu 1 ianuarie 2007, landurile germane, isi pot modifica singure cota si, drept urmare, jumatate dintre ele au crescut cota.
Taxele de mostenire si de donatie s-au modificat in 2008, fiind percepute la cote variind de la 7% la 50%, in functie de valoarea inregistrata.
Contributiile sociale obligatorii fac referire la contributiile de asigurari sociale (19,9% in 2010), contributiile de asigurari de somaj (2,8%), contributiile de asigurari de asistenta medicala (1,95%) si contributiile de asigurari sociale de sanatate (14,0%). Acestea sunt, in general, platite jumatate de catre angajatori si jumatate de angajati pana la un anumit plafon. Cu toate acestea, angajatii platesc o contributie suplimentara la contributia de asigurari sociale de sanatate de 0,9%, rezultand o cota totala de 14,9%.
Angajatii fara copii, platesc o cota suplimentara de 0,25%, pentru asigurarile de asistenta medicala.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.