Soiuri de plante de cultura / Orz, orzoaica

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.05.2012 16:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2012

ORZ DE TOAMNĂ - Hordeum vulgare L.
1. Laverda
Soiul de orz de toamnă Laverda a fost creat de compania NORDSAAT Saatzuchtgesellschaft GmbH, Germania.
Caractere morfologice. Portul plantelor la înfrăţire este semiculcat.
Perozitatea tecii frunzei bazale este prezentă.
Frecvenţa plantelor cu portul frunzei steag recurbat este mare spre foarte mare.
Cerozitatea tecii frunzei steag este puternică, iar a spicului este absentă sau foarte slabă. Intensitatea coloraţiei antocianice a vârfurilor aristelor este absentă sau foarte slabă. Portul spicului este orizontal. Plantele sunt de înălţime scurtă spre medie.
Spicul are şase rânduri, are forma cu marginile paralele, este lax spre mediu compact şi este de lungime scurtă spre medie. Lungimea primului segment al rahisului este medie, iar curbura este absentă sau foarte slabă.
La spiculeţul median lungimea glumei şi a aristei, în raport cu bobul, este mai lungă. Pana bazală prezintă peri lungi. Bobul este îmbrăcat, coloraţia antocianică a lemei este absentă sau foarte slabă. Dentiţia laterală internă a nervurilor feţei dorsale a bobului este puternică spre foarte puternică. Perozitatea şănţuleţului ventral al bobului este absentă. Dispoziţia lodiculilor este laterală. Aleurona este uşor colorată.
Tipul de dezvoltare este de toamnă.
Însuşiri morfo-fiziologice. Soiul are masa a 1000 de boabe de 47 g. şi masa hectolitrică de 60 kg.
Soiul are rezistenţă bună la iernare, cădere, secetă, arşiţă şi şiştăvire.
Rezistenţa la făinare, rugina brună şi sfâşierea frunzelor este bună. La pătarea brună reticulară soiul este sensibil.
Însuşiri de calitate. Conţinutul mediu în proteină a fost de 9,36 % S.U.
Capacitate de producţie. Soiul de orz Laverda se caracterizează prin potenţial de producţie ridicat, realizând în medie, în 3 ani de testare, o producţie de 6614 kg/ha.
Se poate cultiva în zonele favorabile culturii orzului de toamnă din toată ţara.
ORZOAICĂ DE TOAMNĂ - Hordeum vulgare L.
1. Metaxa
Soiul de orzoaică de toamnă Metaxa a fost creat de compania Ackermann & Co Saatzucht GmbH & Co. KG, Germania.
Caractere morfologice. Portul plantelor la înfrăţire este intermediar.
Perozitatea tecii frunzei bazale este prezentă.
Frecvenţa plantelor cu portul frunzei steag recurbat este slabă. Cerozitatea tecii frunzei steag este puternică spre foarte puternică. Este un soi semiprecoce. Coloraţia antocianică a vârfurilor aristelor este absentă sau foarte slabă. Cerozitatea spicului este medie spre puternică. Spicul are portul orizontal, are două rânduri, forma cu marginile paralele şi este lax spre mediu. Primul segment al rahisului este de lungime medie spre lungă, iar curbura este medie spre puternică. Spiculeţele sterile sunt dezvoltate şi au portul paralel. La spiculeţul median, lungimea glumei şi a aristei este egală cu bobul.
Pana bazală a bobului are peri lungi. Bobul este îmbrăcat. Coloraţia antocianică a lemei este absentă. Dentiţia laterală internă a nervurilor feţei dorsale a lemei este absentă şi perozitatea şănţuleţului ventral al bobului este absentă.
Dispoziţia lodiculilor este laterală. Aleurona bobului este albicioasă.
Tipul de dezvoltare este de toamnă.
Însuşiri morfo-fiziologice. Soiul are masa a 1000 de boabe de 51 g. şi masa hectolitrică de 63 kg.
Soiul are rezistenţă bună la iernare, secetă, arşiţă şi şiştăvire şi rezistenţă mijlocie la cădere. Este rezistent la sfâşierea frunzelor, mijlociu de rezistent la făinare şi sensibil la pătarea brună reticulară şi septorioză.
Însuşiri de calitate. Conţinutul mediu în proteină a fost de 11,08 % S.U.
Capacitate de producţie. Soiul a realizat în medie, în 3 ani de testare, o producţie de 6799 kg/ha. Cea mai mare producţie a fost de 10978 kg/ha.
Se poate cultiva în zonele favorabile culturii orzoaicei de toamnă din toată ţara.
ORZOAICĂ DE PRIMĂVARĂ - Hordeum vulgare L.
1. Su Lilly
Soiul de orzoaică de primăvară SU Lilly a fost creat de compania NORDSAAT Saatzuchtgesellschaft GmbH, Germania.
Caractere morfologice. Portul plantelor la înfrăţire este semierect spre intermediar. Perozitatea tecii frunzei bazale este absentă. Coloraţia antocianică a urechiuşelor frunzei steag este puternică spre foarte puternică.
Frecvenţa plantelor cu portul frunzei steag medie spre mare. Cerozitatea tecii frunzei steag este puternică. Este un soi precoce. Intensitatea coloraţiei antocianice a vârfurilor aristelor este puternică. Cerozitatea spicului este foarte slabă spre slabă.
Portul spicului este orizontal. Plantele au înălţimea scurtă spre medie. Spicul are două rânduri, forma piramidală cu marginile paralele şi este lax spre mediu. Aristele au lungimea medie spre mare. Lungimea primului segment al rahisului este medie şi curbura este medie. Spiculeţele sterile sunt absente. Lungimea glumei şi a aristei spiculeţului median este egală cu bobul.
Pana bazală a bobului prezintă peri lungi. Bobul este îmbrăcat. Coloraţia antocianică a lemei este slabă spre medie, iar dentiţia laterală internă a nervurilor feţei
dorsale a lemei este absentă sau foarte slabă. Perozitatea şănţuleţului ventral al bobului este absentă. Dispoziţia lodiculilor este laterală. Aleurona bobului este albicioasă.
Tipul de dezvoltare este de primăvară.
Însuşiri morfo-fiziologice. Soiul are masa a 1000 de boabe de 47 g. şi masa hectolitrică de 59 kg.
Soiul are rezistenţă bună la secetă, arşiţă şi scuturare şi este sensibil la cădere.
Este rezistent la pătarea brună reticulară şi la sfâşierea frunzelor şi mijlociu de rezistent la tăciunele zburător.
Însuşiri de calitate. Conţinutul mediu în proteină a fost de 11% S.U.
Capacitate de producţie. Soiul a realizat în medie, în 3 ani de testare, o producţie de 4327 kg/ha. Cea mai mare producţie realizată a fost de 8109 kg/ha.
Se poate cultiva în zonele favorabile culturii orzoaicei de primăvară din toată ţara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.