Statistica / Miscarea naturala a populatiei in decembrie 2014

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.02.2015 12:57 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In luna decembrie s-a inregistrat nasterea a 14697 copii, cu 200 mai putini decat in luna noiembrie 2014.
Numarul persoanelor ale caror decese au fost inregistrate in luna decembrie a fost de 24276, cu 3179 mai multe decat in luna noiembrie 2014.
Sporul natural a fost negativ in luna decembrie, de 9579 persoane (decedatii avand un excedent fata de nascutii-vii), la fel ca in luna noiembrie (6200 persoane).
Numarul deceselor copiilor cu varsta sub un an, inregistrate in luna decembrie a fost de 138, in crestere cu 24 fata de luna noiembrie (114 decedati sub 1 an).

Nuptialitate si divortialitate
La oficiile de stare civila s-au inregistrat in luna decembrie 4863 casatorii, cu 1672 mai putine decat in luna noiembrie.
Numarul divorturilor pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive si conform Legii nr. 202/2010 a fost de 2356 divorturi, cu 11 mai multe decat in luna noiembrie.

Natalitate, mortalitate si spor natural
Numarul nascutilor-vii a fost mai mic cu 1213 in luna decembrie fata de aceeasi luna din 2013, iar numarul persoanelor care au decedat a fost cu 754 mai mare fata de luna decembrie 2013.
Sporul natural a fost negativ in luna decembrie 2014 (9579 persoane), la fel ca in luna decembrie 2013 (7612 persoane).
Numarul copiilor cu varsta sub un an care au decedat a fost cu 17 mai mare decat in luna decembrie 2013.

Nuptialitate si divortialitate
Numarul casatoriilor a fost, in luna decembrie 2014, cu 1004 mai mare decat in aceeasi luna din anul precedent.
Prin hotarari judecatoresti definitive si conform Legii nr. 202/2010 s-au pronuntat cu 168 mai multe divorturi in luna decembrie 2014 decat in luna decembrie 2013.

Definitii
Nascut-viu este produsul conceptiei, expulzat sau extras complet din corpul mamei,nindependent de durata sarcinii si care dupa aceasta separare, prezinta un semn de viata (respiratie, activitate cardiaca, pulsatii ale cordonului ombilical sau contractii musculare dependente de vointa).
Decedata este persoana careia i-au incetat definitiv functiile vitale dupa trecerea unui timp oarecare de la nastere.
Sporul natural reprezinta diferenta dintre numarul nascutilor-vii si numarul persoanelor decedate, in perioada de referinta.
Casatoria reprezinta uniunea dintre un barbat si o femeie, incheiata in concordanta cu legislatia tarii, in scopul intemeierii unei familii si din care rezulta drepturi si obligatii intre cei doi soti, precum si ale acestora fata de copii.
Divortul reprezinta desfacerea unei casatorii incheiate legal, printr-o hotarare definitiva a instantei judecatoresti, a ofiterului de stare civila sau a unui notar public. Datele se refera la actiunile de divort pentru care desfacerea casatoriei a fost admisa.
Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in cartea de identitate, asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.
Resedinta obisnuita reprezinta locul in care o persoana isi petrece in mod normal perioada zilnica de odihna, fara a tine seama de absentele temporare pentru recreere, vacante, vizite la prieteni si rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Resedinta obisnuita poate sa fie aceeasi cu domiciliul sau poate sa difere, in cazul persoanelor care aleg sa-si stabileasca resedinta obisnuita in alta localitate decat cea de domiciliu din tara sau strainatate.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.