Statistica contrazice Romania: Mai mult se impadureste decat se taie!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.06.2015 12:37 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Suprafata fondului forestier la 31 decembrie 2014, comparativ cu aceeasi data a anului 2013, a inregistrat o crestere de aproximativ 0,1%, informeaza Institutul Naţional de Statistica.

Cresterea se datoreaza in principal unor reamenajari de pasuni impadurite si introducerii in fondul forestier a terenurilor degradate si a terenurilor neimpadurite, stabilite in conditiile legii a fi impadurite (Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, cu modificarile si completarile ulterioare), suprafata padurilor reprezentand 97,6% din fondul forestier national.
In anul 2014, tot Institutul Naţional de Statistica spune, volumul de masa lemnoasa recoltata a scazut cu 6,2% fata de anul 2013.

Doar suprafata parcursa cu taieri de regenerare a padurilor, efectuate in cadrul tratamentelor silvice pentru trecerea padurii de la o generatie la alta, a inregistrat o scadere cu 6,8% fata de anul 2013.
Din aceasta suprafata, taierile rase (suprafete de pe care s-a recoltat in totalitate masa lemnoasa) reprezinta 4,9%.
In anul 2014 s-au realizat lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 29505 ha, cu 12,3% mai mult fata de anul 2013.

Distributia fondului forestier pe regiuni de dezvoltare indica o concentrare intr-o proportie insemnata a acestuia in regiunile de dezvoltare CENTRU (19,3% din totalul fondului forestier) si NORD-EST (18,3%), urmate de regiunile de dezvoltare VEST (16,0%), NORD-VEST (15,1%), SUD-VEST-OLTENIA (12,4%), SUD-MUNTENIA (10,1%), SUD-EST (8,4%) si BUCURESTI-ILFOV (0,4%).

Cel mai mare volum de masa lemnoasa s-a recoltat in regiunea de dezvoltare NORD-EST (26,1% din totalul volumului de masa lemnoasa recoltata), urmata de regiunea de dezvoltare CENTRU (24,6%) si intr-o proportie mai mica de regiunile de dezvoltare VEST (12,4%), NORD-VEST (11,8%), SUD-MUNTENIA (9,8%), SUD-VEST OLTENIA (7,7%), SUD-EST (7,2%) si BUCURESTI-ILFOV (0,4%).

Cele mai mari suprafete pe care s-au realizat lucrari de regenerare a padurilor s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare NORD-EST (25,5% din suprafata totala regenerata) si CENTRU (16,5%), urmate de regiunile de dezvoltare SUD-EST (16,1%), NORD-VEST (13,1%), VEST (11,9%), SUD-MUNTENIA (9,6%), SUD-VEST-OLTENIA (6,7%) si BUCURESTI-ILFOV (0,6%).

Definitii

• Fondul forestier reprezinta totalitatea suprafetelor padurilor, a terenurilor destinate impaduririi, a celor care servesc nevoilor de cultura, productie sau administratie silvica, a iazurilor, a albiilor paraielor, a
altor terenuri cu destinatie forestiera si neproductive, cuprinse in amenajamentele silvice la data de 1 ianuarie 1990 sau incluse in acestea ulterior, in conditiile legii, indiferent de natura dreptului de proprietate.
• Suprafata padurilor reprezinta terenurile cu o suprafata de cel putin 0,25 hectare, acoperite cu arbori; arborii trebuie sa atinga o inaltime minima de 5 m la maturitate in conditii normale de vegetatie.
• Masa lemnoasa recoltata reprezinta volumul brut de masa lemnoasa pe picior din partizile aferente anului de productie pentru care se intocmeste cercetarea statistica, recoltat pana la data de 31 decembrie a anului respectiv. Nu constituie masa lemnoasa recoltata, masa lemnoasa ramasa pe picior.
• Suprafata parcursa cu taieri de regenerare reprezinta suprafata pe care s-au executat taieri de masa lemnoasa, efectuate in cadrul tratamentelor silvice pentru trecerea padurii de la o generatie la alta, prin care se urmareste in principal asigurarea regenerarii acestora pe cale naturala si realizarea unor structuri optime sub raport functional.
• Taierile rase reprezinta extragerea integrala a arboretului batran printr-o singura taiere, regenerarea padurii realizandu-se pe cale artificiala, prin impaduriri.
• Regenerarea reprezinta procesul prin care se instaleaza o noua generatie de arbori forestieri, ce inlocuieste generatia varstnica, proces care se poate realiza pe cale naturala sau artificiala.
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.