Statuia Ciumei. In memoria celor peste 1300 de morti de la Timisoara...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.11.2015 10:55 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Coloana Ciumei (in germana Pestsäule, Dreifaltigkeitssäule), cunoscuta si ca Statuia Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi, este inaltata in mijlocul Pietei Unirii din Timisoara, in concordanta cu stilul arhitectonic al cladirilor dimprejur (baroc).
Coloanele ciumei sunt monumente caracteristice stilului baroc din spatiul sud-german, edificate in secolul al XVIII-lea in semn de multumire pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciuma.

Prototipul coloanelor ciumei din Imperiul Austriac este Coloana Ciumei din Viena.
Din punct de vedere compozitional sunt decorate cu reprezentari ale Sfintei Treimi, precum si cu reprezentari ale unor sfinti venerati de reforma catolica, in special ale lui Carlo Borromeo, considerat ocrotitor impotriva ciumei.

Statuia aminteste de incetarea epidemiei de ciuma care devastase intreg Banatul, intre 1731 si 1738.
In timpul epidemiei, numai la Timisoara si-au pierdut viata peste 1.300 de bolnavi de ciuma.
Un monument similar se gaseste in comuna Teremia Mare din judetul Timis.

Piatra de fundatie a acestui monument a fost pusa la 23 noiembrie 1740 de consilierul administratiei locale de pe atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, initiatorul realizarii monumentului, in urma unei promisiuni solemne.

In anii 1970, cu ocazia constructiei magazinului universal Bega, monumentul a fost mutat in Piata Unirii.
Pe locul in care se afla initial se gaseste in prezent Ceasul Floral.

Monumentul este compus dintr-o coloana inalta triunghiulara impodobita simbolic, pe care troneaza Sfanta Treime, Tatal si Fiul tin coroana cereasca deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care ingenuncheaza la picioarele lor.
La baza coloanei se afla statuia Sfantului Ioan de Nepomuk iar sub el, Sfanta Rozalia.

La aceeasi inaltime cu Sfantul Nepomuk se gasesc statuile regelui David si a Sfintei Barbara, patroana minerilor.
Soclul triunghiular este strajuit de statuile unor puteri legendare ocrotitoare, Sfantul Rochus, Sfantul Sebastian si Sfantul Carol Borromeus.
Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi in relief, reprezentand cele trei calamitati - razboi, foamete si ciuma - pricinuite la acea vreme de turci (1737 - 1739).

Monumentul este confectionat din gresie si are o valoare artistica deosebita, fiind creat la Viena, in stil baroc, si adus la Timisoara pe calea apei, pe Dunare, Tisa si pe canalul Bega.(wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.