Stiati ca / Arborele de cauciuc...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.10.2012 18:39 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

... în 1774, francezul Charles Marie de la Condamine a participat la o expediţie ştiinţifică în Peru pentru măsurarea meridianului terestru.Coborând pe fluviul Amazon a descoperit arborele de cauciuc în inima pădurii tropicale şi a notat remarcabilele calităţi ale sucului care se scurgea din aceştia. 

Arborele-de-cauciuc (Hevea brasiliensis) este un arbore tropical din familia Euphorbiaceae, din seva (latex) căruia se produce cauciucul natural.
Arealul de răspândire al arborelui a fost regiunea tropicală a bazinului Amazon, fiind numit "ca-hu-chu" (copacul plângător) din care după descrierea din secolul XV al portughezilor, băştinaşii recoltau latexul pentru îmbrăcăminte impermeabilă. Folosirea latexului s-a răspândit mai ales după descoperirea în 1839 de către Charles Goodyear a vulcanizării. Brazilia a deţinut decenii întregi monopolul producerii latexului, ulterior prin anii 1900 au apărut plantaje de arbore de cauciuc şi în Africa, Asia şi Oceania. In prezent, pe glob arborele de cauciuc este cultivat în aşa numitul „Brâul Cauciucului” care se întinde în emisfera sudică şi nordică de-a lungul paralelei de 30°. Ţările mai importate producătoare de cauciuc natural sunt: Tailanda, Indonezia şi Malaysia.
Un arbore este apt pentru recoltarea latexului de la vârsta de 5 - 6 ani până la vârsta de 25 de ani (30-40 m înălţime cu diametrul trunchiului de 35 cm), aceasta se realizează prin încrestarea în formă de spirală a scoarţei spre o încrestătură centrală unde sunt fixate vasele de recoltare.
Din plantajele arborilor de cauciuc se obţine aproximativ 50 mil. mc pe an, lemnul lui este de o esenţă mai tare ca a fagului, paltinului sau stejarului fiind adecvat pentru fabricare de mobilă.
De asemenea, seva lui este toxica. Originar din America tropicală şi sudul Africii, arborele de cauciuc poate atinge o inăltime de 7-10 m. Este foarte potrivit pentru spaţii cu lumină multă.Vara se poate ţine in aer liber dar trebuie ferit de razele puternice ale soarelui.Iarna se ţine in spaţii răcoroase şi se udă mai rar. Solul trebuie să fie aerisit, uşor nisipos iar primăvara la 2-4 ani se transplantează.(wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.