Stii care e unicul lac vulcanic cu lava clocotinda?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.07.2012 16:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Muntele Nyiragongo este un stratovulcan în Munţii Virunga asociat cu Marea Vale Rift. Acesta este situat în interiorul Parcului Naţional Virunga, în Republica Democrată Congo, la aproximativ 20 km nord de oraşul Goma şi Lacul Kivu şi la vest de graniţa cu Rwanda.
Craterul principal este de aproximativ doi kilometri lăţime şi conţine, de obicei, un lac de lavă. Craterul are în prezent două locuri distincte de răcire a lavei în interiorul zidurilor craterului - unul la aproximativ 3175 m şi unul mai mic la aproximativ 2975 m. Lacul cu lavă al lui Nyiragongo este cel mai voluminos lac cu lavă cunoscut în istoria recentă.
Adâncimea lacului cu lavă variază considerabil. O altitudine maximă a lacului cu lavă a fost înregistrată la aproximativ 3250 m înainte de erupţia din ianuarie 1977 - o adâncime a lacului de aproximativ 600 m. O altitudine recentă foarte scăzută a lacului cu lavă a fost înregistrată la aproximativ 2700 m. Nyiragongo şi în apropiere Nyamuragira sunt împreună responsabili pentru 40% din erupţiile vulcanice istorice din Africa.
Nu se ştie de cât timp erupe vulcanul, dar începând cu 1882, acesta a izbucnit de cel puţin 34 de ori, inclusiv multe perioade în care a fost activitate continuă ani de zile, adesea sub forma unui lac de lavă agitată în crater.
Vulcanul se suprapune parţial cu doi vulcani mai vechi, "Baratu" şi "Shaheru", şi este, de asemenea, înconjurat de sute de conuri mai mici de zgură.
Vulcanismul la Nyiragongo este cauzat de un rift al scoarţei terestre unde cele două părţi ale "Plăcii Africane" sunt rupte şi despărţite. Un punct fierbinte este, probabil, de asemenea, parţial responsabil pentru activitatea mare de la Nyiragongo şi Nyamuragira.
Lava emisă în eruptii la Nyiragongo este adesea neobişnuit de fluidă. Lava de la Nyiragongo este din "melilite nefelinite", un tip alcalin bogat de rocă vulcanică neobişnuită a cărei compoziţie chimică poate fi un factor în fluiditatea neobişnuită a lavei de acolo. Întrucât cele mai multe fluxuri de lavă se mişcă destul de lent fac ca acestea să prezinte foarte rar un pericol pentru viaţa umană. Unele fluxuri de lavă de la Nyiragongo pot curge la vale, cu până 100 kilometri pe oră. Acest lucru este din cauza conţinutului de siliciu extrem de scăzut (lava este "mafică").

Erupţiile vulcanice din Hawai sunt, de asemenea, caracterizate prin lava cu conţinut scăzut de siliciu, dar vulcanii din Hawaii sunt vulcani largi, puţin înclinaţi, spre deosebire de conul abrupt al Nyiragongo, şi conţinutul de siliciu este suficient de mare pentru a încetini fluxurile de lavă din Hawai la o viteză egală cu cea a mersului pe jos.(wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.