Stiti cati preoti si cate manastiri sunt in Romania?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.02.2012 13:12 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Biserica Ortodoxă Română este organizată ca Patriarhie şi cuprinde, în ţară, 6 Mitropolii, împărţite în Arhiepiscopii şi Episcopii, cu un total de 13.527 parohii şi filii, deservite de 14.513 preoţi şi diaconi, ce slujesc în 15.218 lăcaşuri de cult.
Pentru românii ortodocşi din diaspora există 3 Mitropolii (constituite din 3 Arhiepiscopii şi 6 Episcopii) în Europa, o Arhiepiscopie pe continentul american şi o Episcopie a Australiei şi Noii Zeelande.

Biserica Ortodoxă Română are 637 de mănăstiri şi schituri, cu peste 8.000 de monahi şi monahii.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română dispune de 33 de Seminarii Teologice liceale, 11 Facultăţi de Teologie şi 4 departamente de teologie, incluse în cadrul altor  facultăţi, care fac parte din învăţământul superior de stat, având înscrişi 9.365 de studenţi, la mai multe specializări. Peste 10.000 de cadre didactice predau religia în şcolile publice.

Pe lângă activitatea curentă din parohii, asistenţa religioasă este asigurată şi în armată, jandarmerie şi penitenciare, de către 143 de preoţi, spitale, centre sociale şi unităţi de învăţământ, de către 364 de preoţi.

Instituţii sociale aflate sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române: 121 de centre pentru copii; 35 de centre pentru vârstnici; 106 cantine sociale şi brutării; 52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale; 23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate; 2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.