Superlativele Lumii / Cel mai mare complex funerar din lume

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 26.07.2015 11:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Mausoleul Qin Shihuangdis este un mormant regal din istoria veche a Chinei care dateaza din anii 210 i.e.n. din timpul domniei imparatului Qín Shǐhuángdì.
Shi Huang inseamna Primul Imparat, iar imparatul Qin este considerat primul imparat care a unificat China.
Xi’an, fosta capitala a Imperiului Chinez sub 13 dinastii, orasul in care se termina Drumul Matasii, si-a castigat celebritatea datorita armatei soldatilor de teracota descoperita in 1974.
La construcţia mormantului se presupune ca ar fi lucrat 700.000 de oameni.

Construcţia are forma de patrulater cu lungimea unei laturi a zidului este de 2.000 m şi laţimea de 900 de m.
Zidul interior are lungimea de 1200 m şi laţimea de 550 m.
In spaţiul dintre ziduri este un grajd de cai, o groapa cu armuri, coifuri din piatra de calcar.
Soldatii sunt aranjati ca o intreaga armata in dispozitie de lupta şi au intre 1,7 pana la doi metri inaltime si intre 120 pana la 180 kilograme.

In total pana in prezent pe o suprafata de aproximativ 22.000 de metri patrati au fost descoperiti peste 8.099 de soldati de teracota, impreuna cu 130 de care de lupta, 520 de cai si 150 de calareti.

In cadrul mausoleului sunt case pentru magistraţi şi soldaţii de garda.
In alte gropi s-au descoperit animale şi artişti.
Quadratul interior, pe o suprafaţa de 3.025 mp, este dominat de mormantul imparatului in forma unei piramide, cu demnitari din bronz.
La circa 300 m spre est se afla o ingraditura in care se afla doua gropi una conţine cai din lut iar in cealalta harnaşamente.
La 300 m mai departe spre est este o groapa ce are o suprafaţa de 14.260 mp.
Aici se afla aşanumiţii „soldaţii de teracota”.
Sunt 600 de soldaţi din lut in marime naturala şi 40 de care cu cai din lut sau bronz.
Groapa urmatoare cu suprafaţa de 6.000 mp conţine 1.200 figuri din ceramica cu 89 de care.
Suprafaţa totala a mausolelui este de 56 kmp.

Deoarece soldaţii confecţionaţi din ceramica arsa au fost timp indelungat ingropaţi, prin contact cu aerul la dezgroparea şi-au pierdut coloritul.
Pe la mijlocul anului 2004, experţi din Bavaria reuşesc in colaborare cu cei chinezi sa realizeze un procedeu de a proteja coloritul figurilor de ceramica.

Mormantul imparatului Qin inca neexcavat, aflat la 35 de kilometri est de Xi’an sub muntele Lishan, arata in prezent ca o piramida de pamant cu o inaltime de 80 metri si cu latura de aproximativ 350 de metri, aflata deasupra camerei mormantului, localizata in centrul giganticei necropole numita Orasul Mortilor, in care se presupune ca se mai afla un palat subteran impreuna cu un oras care il inconjoara.

Mausoleul imparatului, considerat cel mai mare complex funerar din China si din lume, adaposteste pe langa mormantul imparatului, multe alte morminte ale printilor si printeselor din acea perioada.
Mausoleul isi va pastra inca tainele mult timp de acum incolo deoarece excavarea lui este programata sa inceapa abia in jurul anului 2050 din lipsa de fonduri.
Folosind cea mai avansata tehnica de detectie subterana, specialistii chinezi au precizat ca incaperea, de marimea unui teren de fotbal, in care se afla mormantul imparatului Qin este intacta.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.