Superlativele lumii / Cel mai mic primat din lume: Tarsierul

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.07.2015 12:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Tarsierii se mai regasesc in prezent in insulele sud-estul Asiei.
Cel mai mic primat din lume masoara in mod obişnuit intre 85 şi 160 de milimetri.
Capul unui tarsier are particularitatea sa se roteasca pana la 340 °.
Se hraneşte in principal cu insecte, cum ar fi moliile şi lacustele, uneori şoparle, şerpi şi pasari mici.
Animal teritorial şi nocturn, tarsierii au ochi care nu se mişca. Pentru a vedea, ei trebuie sa mişte capul.

Tarsierul poate comunica in mai multe feluri, dar de remarcat mai ales este capacitatea de a emite ultrasunete.
Principalul apel al tarsierului poate atinge o frecvenţa de 70 kHz şi se poate auzi pana la 91 kHz.
Prin comparaţie, spectrul auditiv uman variaza de la 20 pana la 20.000 de hertzi.
Acest mijloc de comunicare are marele avantaj de a-l face discret.
Tarsierul este un animal vivipar, adica da naştere la pui vii.

Deşi este o specie protejata, mulţi filipinezi ii captureaza pentru a-i face animale de companie.
Populaţia salbatica era estimata la doar 1.000 de tarsieri in 2011.
Fosile de astfel de primate s-au gasit in Asia, Europa şi America de Nord, chiar şi in Africa, dar cei care mai traiesc in prezent sunt limitaţi la mai multe insule din Asia de Sud-Est, inclusiv Filipine, Sulawesi, Borneo şi Sumatra.
Fosilele indica faptul ca dentiţia nu s-a schimbat prea mult, cu excepţia marimii, in ultimii 45 milioane de ani.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.