Superlativele Lumii: Marele Zid Chinezesc

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.02.2015 14:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Marele Zid Chinezesc, zidul lung de 10.000 Li, a fost construit cu scopul de aparare a graniţei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei.
Este o construcţie gigantica considerata dupa volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km.

Prima porţiune a zidului a fost construita probabil in a doua jumatate a secolului V i.Hr, in timpul dezbinarii Imperiului chinez (475 - 221 i.Hr.) cu scop de aparare impotriva nomazilor din nord.
In anul 214 i.Hr., imparatul Qin Shi Huangdi permite sa se construiasca prima parte a zidului de la fluviul Galben ca aparare faţa de poporul nomad Xiongnu (numiţi in Europa huni).
Spre deosebire de zidul construit mai devreme care se intinde şi in vai, zidul acesta era construit numai pe crestele munţilor.
Din lipsa de argila s-a folosit la construcţia zidului numai piatra aşezata pe straturi.
Din acele timpuri zidul a fost mereu recladit, atingand in timpul dinastiei Ming lungimea maxima.
In anul 1493 a inceput imparatul Hongzhi construcţia zidului dinastiei Ming care servea ca aparare contra mongolilor şi pentru o supraveghere mai buna a drumurilor comerciale, ca porţiunea centrala a drumului matasii, pe crestele munţilor incepandu-se o construcţie deosebit de costisitoare.

Mortarul folosit era produs din piatra de calcar arsa amestecat cu amidonul din orez.
La construcţia interioara a zidului se folosea un amestec de argila nisip şi piatra cioplita.
Grosimea zidului este foarte diferita, astfel de exemplu in regiunea Peking, zidul are o grosime intre 4 şi 8 m, la coama zidului 8, iar la baza 10 m grosime.
La intervale de cateva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m inalţime cu rolul de observare, transmitere de semnale şi depozit de arme. Se apreciaza ca ar fi existat cca. 25.000 de asemenea turnuri integrate in zid şi 15.000 de turnuri pentru semnalizare care faceau legatura cu capitala situata langa Kashgar.
Codul de semnale era simplu, daca se observa agresorul se facea foc in turn.

Construcţie gigantica a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoara 21.196,18 de kilometri lungime, fiind “cel mai lung zid de pe Terra”.
Nu se ştie cu exactitate care din formaţiunile statale chineze a hotarat inconjurarea teritoriului sau cu valuri de pamant şi piatra.
Pentru a-şi proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei, Qin (221-210 i.Hr.) porunceşte sa fie legate intre ele fortificaţii cladite de predecesorii sai.
Astfel va inainta atat spre est cat şi spre vest, pe o lungime totala de circa 5.000 kilometri, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru.
In timpul urmatoarei dinastii, Han (206-220 i.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est şi spre vest pana la o lungime de 21.196,18 kilometri lungime.

Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refacut pe circa 6.400 kilometri in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat şi capitala statului la Beijing (forma in care s-a pastrat pana astazi).
Şerpuind pe crestele munţilor şi ale dealurilor, dar şi prin vaile adanci, zidul, prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic şi turnuri inalte de aparare, are o inalţime de 12 metri şi o laţime de 6,5 metri.
Pavat cu piatra, era folosit ca şosea strategica, dar şi ca drum comercial.

Lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecţie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei.
Cu toate astea, numai o mica porţiune din zid a fost reabilitata şi accesibila turiştilor.(sursa: Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.