Take Ionescu: Generatia mea si a ta va vedea Romania Mare, dar nu va mai vedea zile bune!

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.06.2014 19:24 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Take Ionescu s-a stins din viaţa la 22 iunie 1922, la Roma, din cauza unei infecţii bacteriene a aortei, capatata in urma consumarii unor stridii infestate.

Nascut la 13 octombrie 1858, la Ploieşti, Take Ionescu a fost un om politic, avocat şi ziarist roman, care a deţinut funcţia de prim-ministru al Romaniei in perioada 1921-1922.
De-a lungul vieţii a folosit mai multe nume (Dumitru G. Ioan, Dimitrie G. Ioan, Dimitrie G. Ionescu, Demetru G. Ionescu, etc.), pentru ca odata cu intrarea in viaţa politica sa se opreasca la numele pe care avea sa-l foloseasca pana la moarte, Take Ionescu.

Take Ionescu a fost unul dintre puţinii oameni politici romani cu o inţelegere cuprinzatoare a realitaţilor şi cu o viziune proprie asupra evoluţiei evenimentelor istorice.

Edificator pentru acest aspect este ceea ce afirma in vara anului 1914, la izbucnirea razboiului:

„Acesta e razboi de cinci ani. Va intra Anglia, va intra Italia, vom intra noi şi nu se poate sa nu intre şi America. Pana şi Japonia va intra. Va fi vai de omenire! Dar de un lucru sunt sigur: ca Aliaţii vor fi definitiv victorioşi şi ca voi vedea cu ochii Romania Mare.

Şi vom vedea alte lucruri mari. Vom vedea multe tronuri prabuşindu-se; vom vedea nascand atotputernicia Americii; vom vedea preponderenţa rasei anglo-saxone; vom vedea omenirea facand un mare pas spre stanga, spre socialismul revoluţionar.
Dar zguduirea generala va fi aşa de formidabila, ca o saracie groaznica va stapani omenirea foarte mulţi ani. Dintr-o criza vom intra intr-alta. Şi ţine bine minte: generaţia mea şi a ta va vedea Romania Mare, dar nu va mai vedea zile bune!”

Take Ionescu, Cascada tronurilor, 1914

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.