Taratele de ovaz – beneficii, proprietati si retete

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.05.2015 11:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Taraţele de ovaz sunt o sursa importanta de substanţe nutritive, bogate in fibre Beta-glucan, fier, proteine, tiamina, magneziu, fosfor şi seleniu, reprezentand unul dintre cele mai complexe alimente.

Beneficiile taraţelor de ovaz pentru sanatate şi silueta:
#contribuie la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare prin reducerea colesterolului si a glicemiei, datorita fibrelor de Beta-glucan
#diminueaza creşterea nivelului de glucoza in sange datorita consumului zilnic de 3g-beta-glucan pe zi.
#Imbunataţeşte funcţia intestinala şi controlul saţietaţii care ajuta la pierderea in greutate.
#protejeaza şi amelioreaza iritaţiile minore ale pielii şi mancarimile, accelerand vindecarea ranilor si regenerarea tenului, fiind un bun calmant si hidratant, imbunatatesc si mentin elasticitatea pielii prevenind astfel imbatranirea ei

Modalitaţi de utilizare
Pot fi utilizate extern sau se pot consuma in lapte sau iaurt, adaugate in produse de panificatie sau in salate pentru a le imbunatati beneficiile nuritionale.

Pentru uz extern:
In apa de baie: se adauga in apa calda, intr-o concentraţie minima de 0,007% atunci cand sunt utilizate singure sau intr-o concentraţie minima de 0,003%, atunci cand sunt combinate cu uleiuri.
 
Ca masca pentru ten (cu papaya): se pregateşte o masca din taraţe de ovaz macinate şi papaya, deoarece taraţele de ovaz actioneaza ca un exfoliant al celulelor moarte ale pieli, lasand-o proaspata si luminoasa.
In acelaşi timp, papaya contine o enzima numita papaina care are rolul de a ajuta la exfolierea pielii, avand efect antioxidant.

Mod de preparare a maştii
Se macina taraţele de ovaz (50g) cat mai fin, intr-o raşnita de cafea.
Se amesteca cu apa calda pana se obţine o pasta moale.
Separat se paseaza fructul de papaya intr-un blender.
Se mesteca pasta din tarate de ovaz si papaya, obţinand o masca regneratoare, emolienta si exfolianta.

Mod de aplicare a maştii
Inainte de aplicarea mastii, se demachiaza tenul şi se clateşte cu apa calduţa pentru deschiderea porilor.
Se aplica masca pe faţa intr-un strat subţire, cu mişcari circulare.
Se lasa sa acţioneze timp de 20 de minute, evitand zona ochilor.
Se clateste masca folosind apa calduţa, avand grija sa se frece uşor pielea (aproximativ 3 minute) pentru a beneficia de efectul de scrub al taraţelor de ovaz.
La final se clateşte bine cu apa calduţa.

Pentru uz intern: Reţeta de brioşe cu taraţe de ovaz (18 brioşe)

Ingrediente:
1,5 cesti de taraţe de ovaz Pirifan,
0,5 ceaşca de stafide,
1 linguriţa de miere,
1,25 ceşti lapte,
2 linguriţe suc de mere,
0.25 ceaşca de nuci,
1 linguriţa de praf de copt si
2 oua.

Mod de preparare
Se unge forma cu ulei, se combina ingredientele uscate peste care se adauga laptele, ouale şi sucul de mere, se amesteca şi se toarna in forma. Se lasa la cuptor timp de 15 minute.

Material realizat in cadrul campaniei de informare şi creştere a respectului de sine a femeilor ”Frumuseţea la 40 de ani”, proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.