Traditii / Colacul ritualic in obiceiurile de nunta

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 19.08.2014 17:36 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Forma painii de sarbatoare este colacul, o paine alba ce se coace la sarbatori  din faina de griu de calitate superioara.
Painea coapta pentru sarbatori se deosebeste de cea de zi cu zi dupa continutul aluatului, dupa forma ce i se da şi dupa felul in care este impodobita.
Colacii se fac de diferite forme si marimi, in functie de rolul indeplinit.

Se impletesc in doua, trei, patru, sase, opt, chiar si in sasesprezece sau mai multe vite.

Rolul colacilor la nunta

Majoritatea etapelor nunţii sunt insoţite de prezenţa unui colac.
Bradul de nunta (Oltenia si Muntenia) este susţinut de un colac pe care il ia bradarul. Stegarii din alai (Transilvania) poarta in maini un colac mare care le revine dupa ceremonie, tinerii (in Nordul Moldovei) primesc “colacul flacailor”. Animalele de la caruţa sunt impodobite cu colaci (sudul Transilvaniei), pe care il iau drept rasplata, pentru serviciile aduse in cadrul nunţii, conducatorii respectivelor vehicule.
Mireasa este impodobita fiind asezata pe doi colaci (Oltenia) sau primeşte alaiul de nunta privind printr-un colac; dupa cununie mananca din acelaşi colac cu ginerele, i se rupe colacul miresei deasupra capului cand pleaca la biserica, cat dureaza “imbrobodirea” ţine pe braţe doi colaci, darul (banii) se aduna pe un colac, tanara nora este primita in noua gospodarie cu unul sau mai mulţi colaci oferiţi de socri etc.

Principalele tipuri de colaci pentru nunta:

Colacul de intampinare

Un colac mare (de 1,6 kg.) şi dulce, in forma de paine rotunda, din faina de grau superioara inpodobit cu impletituri şi flori. Este folosit pentru intampinarea naşilor de catre miri şi parinţii lor. In unele regiuni are loc şi trecerea nuntasilor pe sub colac - mirii sau cavalerii de onoare si nasii tin deasupra usii un colacul, formand un fel de bolta pe sub care trece fiecare nuntas.

Turta miresei/Colacul Miresei

Este elementul ce polarizeaza atenţia generala fiind de obicei rotunda, impodobita cu diverse ornamente şi impletituri, iar naşa este cea care o comanda şi o plateşte. Motivul caracteristic al colacului de mireasa este impletitura, decorata sau nu cu pasari sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat. Colacul miresei poate fi rupt fie de naşa (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa insaşi (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie. Dupa ruperea turtei, naşa/ mireasa o arunca in forma de cruce peste cap, iar cei care prind bucaţi din ea şi le mananca, se crede ca vor fi fericiţi şi vor avea mult noroc in anul urmator. Obiceiul este vechi, pastrandu-se de pe vremea Romei antice şi reprezinta o binecuvantare din partea naşilor la nunta. Ruperea turtei deasupra capului miresei simbolizeaza fertilitatea – naşa, mama ei spirituala, ii ureaza o casatorie binecuvantata cu mulţi copii.

Colacul Mirelui - obicei din Moldova 

Colacul mirelui este un colac dulce din faina de grau. In Moldova exista obiceiului schimbului de colaci intre mire si mireasa: vornicelul ii intinde miresei colacul mirelui in schimb ce primeste colacul miresei. Dupa acest schimb de colaci, vornicelul se indreapta spre suita mirelui, tinand colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntasi sa-l ajunga si sa-l rupa.Mirele primeste colacul, il saruta şi il imparte cu nuntasii lui, in semn de impartasire a bucuriei comune.

Painea mirilor /Colacul mirilor (Jemne) - obicei din Moldova

Atunci cand se aseaza la masa mare, mirelui şi miresei li se aduc 2 colaci frumosi impodobiti cu flori (jemne), pregatiţi din aluat de cozonac. Aceştia trebuie sa-l rupa aplicand doar o mana. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate in noua familie. Apoi colacul e imparţit ca sa revina tuturor nuntasşilor sa guste din el. Se pot aşeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar in unele dintre ele se vor infige lumanarile.

Colacii Naşului - obicei din Moldova

Sunt 2 sau 3 colaci mari, dulci, din faina de grau de calitate superioara Gold Maya care se inchina/ se dau cadou naşilor in timpul nunţii sau a doua zi dupa nunta de catre fini sau socri.

Colacii socrilor

Se pregatesc 4 colaci mari pentru socri. La o saptamana dupa nunta, insurateii se duc cu parintii tanarului la parintii fetei, de le duc colaci, ca multamita de cinstea fetei. In Moldova si Dobrogea exista obiceiul de schimbului de colaci intre socri (incuscrirea).

Tortul de nunta

Romanii aveau obiceiul ca la sfirsitul ceremoniei de casatorie sa rupa o pine deasupra capului miresei, iar numarul farimiturilor indica citi copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste farimituri si le pastrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, piinea a fost inlocuita cu prajituri si mai tarziu cu tortul miresei.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.