TRANSALPINA, Poteca Dracului, traseul folosit de romani in drumul spre Sarmizegetusa

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.08.2016 14:29 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

„Calatoria pana aici a meritat”, „Aceasta este Transalpina şi e absolut uluitoare”, „Ai sentimentul minunat ca te afli pe acoperişul lumii”, „Este literalmente un drum care, odata vazut, nu poate fi uitat nicicand”, sunt cateva dintre impresiile echipei publicaţiei auto britanice EVO despre unul dintre cele mai admirate şi explorate obiective turistice din Romania – Transalpina, cel mai frumos şi cel mai inalt drum din ţara noastra.

Pierduta in negura vremii, legenda Transalpinei incepe in urma cu peste 2000 de ani, in harţile timpului, traseul fiind folosit de romani in drumul spre Sarmizegetusa, in timpul infruntarilor cu dacii.
Cunoscuta şi ca „Poteca Dracului”, Transalpina a fost iniţial nu mai mult decat o cararuie folosita de catre pastori, insa astazi iubitorii de frumos pot gasi zone in care istoria a lasat amprente vizibile asupra oamenilor şi locurilor.

Recunoscand importanţa şi caracterul unic al acestui traseu, Romfilatelia dedica „ţarii de dincolo de munţi” cea mai recenta emisiune de marci poştale intitulata sugestiv Transalpina, calatorie printre nori. Disponibila incepand de vineri, 12 august a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, emisiunea se alatura astfel proiectelor filatelice care promoveaza ţara noastra, unicitatea şi frumuseţea ţinuturilor romaneşti.

Aflat la peste 2.000 m altitudine, acest drum-bijuterie a fost numit şi „Drumul Regelui”, deoarece Regele Carol al II-lea l-a inaugurat parcurgandu-l impreuna cu familia regala şi cu prim-ministrul de la acea vreme, Gheorghe Tatarescu.

Transalpina nu este doar o şosea senzaţionala la inalţime, presarata cu peisaje mirifice, ci parcurgand acest traseu pot fi vizitate numeroase atracţii impresionante, precum Lacul Oaşa, Lacul Galcescu, Lacul Roşiile, Peştera Muierilor, Peştera Polovragi.
Totodata, formele de relief spectaculoase intalnite pe acest drum, fauna şi flora specifice munţilor inalţi completeaza tabloul care se intinde in faţa calatorului şi il atrage prin frumuseţea şi salbaticia naturii.

Timbrul cu valoarea nominala de 8,00 lei şi coliţa dantelata a emisiunii, avand valoarea nominala de 15,00 lei, reprezinta o invitaţie deschisa, adresata publicului de toate varstele la o calatorie metaforica printre nori.
Caracterizate print-o cromatica dominata de culorile verde, albastru şi maro, cele doua elemente fac trimitere, intr-o abordare grafica stilizata, la acest traseu care leaga Oltenia de Transilvania şi traverseaza Munţii Parang de la nord la sud.
Totodata, manşeta minicolii completeaza conceptul grafic al emisiunii, reproducand pe harta „cel mai bun drum pentru condus din lume”, aşa cum a fost catalogat de echipa celebrei emisiuni Top Gear.

Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de  28 de timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinieta şi coliţa dantelata.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.