Trei secole si jumatate de istorie, arta si traditie cu Biserica de lemn din Rogoz

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 25.09.2013 20:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Zona istorică a Maramureşului, păstrătoare de prim rang a tradiţiilor şi istoriei, este cunoscută ca o regiune în care spiritualitatea şi trăinicia credinţei se regăsesc materializate în numeroase lăcaşuri de cult, ridicate cu pricepere şi dragoste de meşterii anonimi ai prelucrării şi îmbinării lemnului.
Romfilatelia sărbătoreşte aniversarea a trei secole şi jumătate de la începerea construcţiei Bisericii de lemn din Rogoz, ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, şi realizează o emisiune de mărci poştale ce pune în valoare acest edificiu de cult, unanim recunoscut şi considerat o realizare tehnică şi artistică de mare valoare.
Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din satul Rogoz, judeţul Maramureş, este inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte şapte biserici de lemn construite între secolele XIV şi XVIII (Ieud-Deal, Poienile Izei, Budeşti-Josani, Bârsana, Surdeşti, Deseşti şi Plopiş).
Ctitorită de Grigore Man şi soţia sa, biserica a fost restaurată în perioada 1960-1961 şi s-a remarcat prin simplitate, siluetă şi limbaj ornamental, concepţie şi realizare tehnică, demonstrând astfel, încă o dată, genialitatea meşterilor români.
Emisiunea aniversară este alcătuită dintr-o marcă poştală şi un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite minicoala de 6 timbre şi coala de 32 de timbre. Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 8,10 lei, ilustrează Biserica de lemn din Rogoz, valorizând frumuseţea ecleziastică, cultura naţională şi tradiţiile locurilor pitoreşti.
Începând cu ziua de vineri, 27 septembrie 2013, emisiunea de mărci poştale ANIVERSĂRI UNESCO - 350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz, Judeţul Maramureş va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.