Tur virtual prin Cetatea Alba Iulia

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.03.2014 12:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In perioada medievala, Alba Iulia a purtat diferite denumiri: Balgrad, Fehervar sau Weissenburg, fiecare dintre ele aleasa dupa cei care, vremelnic, au condus orasul si Cetatea.
Unul dintre momentele istorice de referinta in istoria orasului, dar si a intregii Romanii este anul 1600, cand Alba Iulia devenea prima capitala a celor 3 tari romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul.
Alba Iulia devenea astfel mai mult decat un oras, un simbol puternic, sacru, al unitatii romanilor, iar acesta a fost si motivul pentru care tot Alba Iulia a fost aleasa, mai tarziu, ca loc al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

La Alba Iulia a aparut in 1699 Bucoavna, primul abecedar din istoria invatamantului romanesc si tot Alba Iulia a fost cel mai important centru tipografic in perioada secolului al XVII-lea.
S-au tiparit carti in limba romana, latina, maghiara si germana, una dintre cele mai importante fiind “Noul Testament”, in prefata careia mitropolitul Simion Stefan formuleaza ideea necesitatii unei limbi scrise comune pentru toti romanii din toate provinciile.
In 1622, sub patronajul principelui Gabriel Bethlen, ia fiinta colegiul academic de la Alba Iulia, ce va deveni cea de-a doua scoala cu rang de universitate din Transilvania, dupa cea de la Cluj.
Un alt moment important in istoria orasului este legat de finalul rascoalei taranesti din 1784, condusa de Horea, Closca si Crisan. Martiriul lui Horea si Closca a fost ultima executie prin “tragere pe roata” din Imperiul Habsburgic.

Perioada cuprinsa intre anii 1870-1914, cunoscuta sub numele “La Belle Epoque”, a fost una de mari transformari si realizari pentru oras.
Sfarsitul Primului Razboi Mondial a adus cu sine si infaptuirea idealului national, Unirea tuturor teritoriilor locuite de romani.
Astfel, la Alba Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, in Casina Militara, denumita ulterior Sala Unirii, cei 1228 de delegati decid Unirea Transilvaniei, Banatului Crisanei si Maramuresului cu Romania.
Astfel, ceea ce incepuse Mihai Viteazul la 1600, s-a desavarsit dupa mai bine de 300 de ani, Cetatea Alba Carolina pastrandu-si renumele si devenind Cetatea Marii Uniri.
Iar daca mai era nevoie si de o alta confirmare a statutului special al orasului Alba Iulia, aici, la 15 octombrie 1922, regele Ferdinand si regina Maria au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari.

Cetatea bastionara de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construita intre anii 1715-1738 in contextul instaurarii stapanirii habsburgice in Transilvania.
Autoritatile habsburgice au vazut in noua fortificatie una cu un rol important, atat in sistemul de aparare impotriva turcilor, dar si de consolidare a puterii lor in teritoriile ocupate.
Astfel, urma sa devina fortificatia principala a Transilvaniei, mai ales ca era construita dupa cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, maresalul Vauban.
Fortificatia bastionara de la Alba Iulia este aparata de trei sisteme de fortificatii.
Acestea adopta forma unui heptagon neregulat, cele sapte bastioane conferindu-i o imagine stelata, caracteristica cetatilor de acest tip.
Bastioanele cetatii le regasim astazi, la fel ca la inceputuri, purtand aceleasi nume ca si in trecut: Trinitatea, cel mai mare bastion, putand fi recunoscut dupa blazonul incoronat cu campuri multiple si frunze de acant, Sfantul Stefan, Eugeniu de Savoia, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta.

Acceseaza aici pentru un Tur Virtual in Cetatea Alba Carolina, una din cele 7 minuni ale Romaniei

Zeci de mii de romani au participat in urma cu doar cativa ani la una dintre cele mai ample campanii mediatice, prin care erau chemati sa-si aleaga minunile, locurile si simbolurile care le reprezinta cel mai bine tara. In final, pe baza a peste 60.000 de voturi, au fost alese cele 7 minuni ale Romaniei: Ansamblul Brancusi – Targu-Jiu, Castelul Corvinilor – Hunedoara, Cetatea Alba Carolina Alba Iulia, Cetatile dacice – Muntii Orastiei, Iasiul cultural, Manastirile pictate din Bucovina si Sibiul istoric.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.