Un EROU NECUNOSCUT al BANATULUI. Si-a dat VIATA pentru a elibera LUGOJUL de IMPERIUL OTOMAN...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.03.2017 09:11 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Friedrich von Veterani - Federico Ambrosio Veterani di Urbino, conte di Monte Calvo - s-a nascut la 13  martie 1650, la Urbino, in Italia.

De origine italian, Veterani s-a alaturat armatei imperiale, probabil, inca de la varsta de 18 ani, in  1661, cand a parasit oraşul natal. Un document, Offizierspatent, eliberat la 12 februarie 1682 ii  menţioneaza meritele şi experienţa de lupta.

In 1672, s-a casatorit cu contesa austriaca Costanza Prainer, care a murit in 1679.
In 1680, a fost pentru ultima data in oraşul natal.
Doi ani mai tarziu, in 1682, s-a casatorit din nou, cu contesa Maria Vittoria Trivulzi.

In timpul celui de-al doilea asediu al Vienei de catre otomani, in 1683, Friedrich von Veterani a  aparat impreuna cu un corp de 1000 de cuirasieri unul dintre podurile de peste Dunare.
In razboiul dintre imperiali şi otomani care a urmat, pe cand servea sub comanda lui Antonio von  Caraffa, s-a distins in lupta pentru Neuhäusel, in 1684, cand a reuşit sa elibereze mai multe regimente  imperiale care fusesera incercuite de catre trupele lui Emmerich Thököly.
Veterani a avut o contribuţie decisiva la cucerirea cetaţii Eperjes, ceea ce i-a adus inaintarea la 12  septembrie 1685 in gradul de Generalfeldwachtmeister, iar in 1686 a avut o contribuţie substanţiala la  cucerirea Seghedinului.

In 1688, a plecat spre Transilvania, unde a ajuns pana la Braşov.
La 9 mai, Transilvania s-a predat şi a infiinţat cartierul general la Sibiu.
La data de 13 iulie 1688 a fost inaintat la gradul de Feldmarschalleutnant.
In Batalia de la Vidin din 1689, la 15 octombrie, a fost ranit de un glonte de muscheta.
La 17 iunie 1690, in calitate de comandant al cetaţii Nissa, a trimis un raport considerat prea  optimist catre Viena, in care Veterani a solicitat efective de 12.000 de oameni cu care sa mearga pana  la Constantinopol unde, impreuna cu popoarele din Balcani, va ocupa oraşul şi-i va expulza pe turci ”cu desavarşire” din Europa.
La 16 august 1690, a fost inaintat in gradul de general de cavalerie.
In 1691, pe 5 septembrie, Veterani a cucerit Lipova. Dupa aceea, preocuparea lui a fost apararea  Transilvaniei şi zadarnicirea intreprinderilor turceşti la Dunare.
Veterani l-a mandatat pe capitanul d´Arnau sa cerceteze peştera cunoscuta pana atunci drept  „Piscabara”, sa o ocupe şi sa o fortifice.
La capatul lunii martie, peştera a fost atacata de o turci.
Primele atacuri ale vaselor otomane au fost respinse, dar dupa un asediu de 45 de zile, trupele  imperiale au fost nevoite sa predea peştera duşmanilor.
Numita in onoarea lui Veterani, peştera a devenit inaccesibila in urma construirii barajului de la  Porţile de Fier I.

Veterani s-a ocupat de apararea Transilvaniei şi Banatului şi a fortificat oraşele Orşova şi  Caransebeş.
La 17 mai 1694, imparatul Leopold I l-a inaintat la gradul de Feldmarschall.
La 21 septembrie 1695, a avut loc Batalia de la Lugoj, in care Veterani i-a infruntat pe otomani cu  şapte regimente de cavalerie, circa 6500 de oameni şi cu 800 de infanterişti.
Imperialii erau depaşiţi numeric de mai mult de zece ori, iar Veterani a fost ranit.
Ajunşi din urma de turci, Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al  II-lea, care a poruncit ca Veterani sa fie ingropat pe campul de lupta.(sursa: Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.