Unul dintre cei mai mari GRAFICIENI ai LUMII in SECOLUL 20 s-a nascut la TIMISOARA...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.11.2017 09:29 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
André François, pe numele adevarat André Farkas, s-a nascut la 9 noiembrie 1915, la Timişoara, atunci parte a imperiului Austro-Ungar, intr-o familie de evrei.
S-a transferat la Paris in 1934, unde urmeaza cursurile la Academia de Art,a apoi devine elevul marelui grafician Cassandre.
In 1939, primeşte cetaţenia franceza.
Pictor, sculptor, cartoonist, grafician (realizeaza sute de desene publicitare), este cunoscut mai ales ca un mare ilustrator, fiind considerat unul dintre cei mai mari graficieni ai secolului xx.
Desenul lui André François avea un gust surreal şi un umorism ironic, comparat cu cel al lui Saul Steinberg.
A realizat coperţile unor importante reviste englezeşti, franţuzeşti, elveţiene, americane, printre care şi "Punch", "New Yorker", "Nouvel Observateur", şi a ilustrat numeroase carţi, romane şi carţi de poveşti ale unor autori precum Jacques Prévert sau François David, Celine, Jacques Prévert, Jarry, Raymond Queneau sau Boris Vian.
In decembrie 2002, un incendiu a izbucnit in atelierul sau şi i-a distrus toate lucrarile, intrerupand brusc cariera artistului.
André François a murit pe 11 aprilie 2005, in casa din Grisy-les-Platres, in Franţa.(sursa: Wikipedia)
Tu ce parere ai ?
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile
21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stirea
Pe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stirea
Patronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea
21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea
25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirile
Cronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stirea
Terminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stirea
Numarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stirea
Aria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea
2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniile
In pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.

Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA

Umiditate : 97%

Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...