Vehiculele cu numere provizorii sau de proba...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.07.2014 13:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat ca sunt cetateni care se prezinta, pentru a intra sau a iesi in/din tara, la volanul unor autovehicule si remorci care au montate placute cu numere de inmatriculare provizorii sau pentru proba, atribuite de autoritatile din Germania, cat si cele de tip „P” eliberate de Ungaria (cazuri care atrag raspunderea penala a conducatorilor auto), fapt pentru care Inspectoratul General al Politiei de Frontiera reaminteste care sunt prevederile legale in domeniu si modul cum se efectueaza formalitatile de frontiera pentru astfel de autovehicule.

Astfel, in conformitate cu art. 1 alin. (3), art. 82 alin. (2) si art. 109 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002  privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, punerea in circulatie si/sau conducerea pe drumurile publice din Romania a unui vehicul pe care este aplicat unul din tipurile de placute mentionate mai jos, atrage raspunderea penala in conformitate cu prevederile art. 334 din Codului penal (punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat):
- placutele cu numere de inmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagra in care perioada de valabilitate este inscrisa in partea dreapta pe fond galben, eliberate de autoritatile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei;
- placutele cu numere de inmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autoritatile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar in baza unui acord bilateral incheiat intre cele 2 state, iar intre Romania si Germania nu este incheiat un astfel de acord;
- placutele cu numere de inmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autoritatile maghiare societatilor comerciale care produc, comercializeaza sau repara autovehicule si nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel ca vehiculele in cauza nu sunt inscrise in circulatie in Ungaria.

Astfel, in cazul prezentarii la intrarea in tara a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorca avand montate placutele sus-mentionate, Politia de Frontiera nu va permite intrarea in tara a mijlocului de transport, ca urmare a faptului ca vehiculele respective nu au drept de circulatie in Romania.

In situatia in care o persoana se prezinta la iesirea din tara conducand un vehicul inmatriculat in conditiile prezentate mai sus, lucratorii politiei de frontiera vor intocmi lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de „punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat”, prevazuta de art. 334  din Codul penal.

Prin exceptie, se va permite intrarea sau iesirea in/din tara autovehiculelor sau remorcilor in conditiile de inmatriculare respective, doar daca sunt transportate in mijloace de transport (remorci, trailere, etc.).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.