#VIDEO / Reteta veche din Banat: Mancare de brozbe

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.05.2014 13:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta veche din Banat “Mancare de brozbe” este folosita in comuna Brebu Nou, Judeţul Caraş-Severin (Banat).
Reţeta banaţeana a fost obţinuta cu sprijinul prof. dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) şi a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.
Reţeta ”Mancare de brozbe” se prepara in special in Banatul de munte, dar se poate intalni şi in Ardeal, zona Hunedoara.

Ce sunt brozbele?
Conform Dicţionarului Edimologic Roman (1958-1966) termenul broajba/ broajbe cu variantele sale brojba, bro(a)şba, bro(a)zba, brojbe, bro(a)şbe, bro(a)zbe inseamna nap, find imprumutat din cuvantul sarb ”broskva” ce inseamna „gulie”.
Conform vocabularului botanic ”Plantele cunoscute de poporul roman”aparut in 1906 (autor ZACH. C. PANTU), la inceputul secolului 20  termenul ”Broajbe/”Brozbe” şi derivatele sale erau folosite cu sensul de napi, napi porceşti, napi cureceşti şi rapiţa.
In prezent, cuvantul ”brozbe”/”broajbe” etc. este folosit cu diferite sensuri, in diferite zone ale ţarii desemnand legume cu aspect sferic, din familii apropiate: semnifica sfecle sau napi in judeţul Hunedoara (pe Valea Jiului:brozbe vaceşti = sfecla furajera, brozbe de mancare = napi iar in satul Baraştii Iliei brozbe = sfecle), are sensul de varza (in Moldova), gulii (in Ardeal – M-ţii Apuseni) sau rapiţa (in alte zone). In Maramureş broazbele sau brozbuţele au sensul de sarmale şi de capaţani.
”Brozbele” cu semnificaţia ”napi” se gasesc destul de rar in acest moment, fiind cultivate in zone restranse din Banat (zona Caransebeş-Reşiţa) şi din Ardeal (zona Hunedoara - Valea Jiului).Ingrediente:
Brozbe - napi (pot fi inlocuiţi cu  sfecla roşie)
Un ciolan sau carne de porc
Faina Gold Maya
Ulei
Piper şi sare dupa gust
Smantana (pentru servire)

Mod de preparare
Se curata brozbele de coaja si se rad pe razatoarea de mere.
Se calesc impreuna cu putina ceapa.
Peste brozbele rase se adauga apoi un ciolan crud sau carne de porc si se caleşte impreuna pana se inmoaie carnea.
Se presara cu faina Gold Maya ca la ciuspais, adaugandu-se in mancare dupa gust putin piper macinat si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucatarului
Pentru o culoare placuta a mancarii şi avand in vedere ca napii se gasesc mai greu, in prepararea ”Mancarii de brozbe” se poate folosi sfecla roşie in loc de napi; mancarea va avea o culoare foarte ”apetisanta” insa va pastra gustul dulceag ca şi in cazul in care ar fi fost folosiţi napi.
Mod de servire
In mancarea gata preparata, cand este servita se mai poate adauga smantana, pentru un gust dulce-acrişor.

Despre Brebu Nou
Comuna Brebu Nou (comuna ce are in componenta doua localitati: Garana si Brebu Nou) este comuna cea mai mica din Romania, fiind situata in Judeţul Caraş-Severin (Banat).

Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele muntilor Semenic, in vecinatatea statiunii Trei Ape.

Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.