VIRUSUL ZIKA se transmite prin TANTAR, dar si prin CONTACT SEXUAL

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.07.2016 13:03 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa ştie ca virusul Zika se poate transmite prin inţepatura de ţanţar, dar şi prin contact sexual, informeaza Ministerul Sanataţii.

a) Ţanţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul inţepaturii de ţanţar sunt:

— Utilizarea substanţelor anti ţanţari (conform indicaţii de pe eticheta lor).
— Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi şi de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a ţanţarilor Aedes.
— Plase contra ţanţarilor sau aer condiţionat in camera unde dorm.

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

# Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin inţepatura de ţanţar.
# Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultaţie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informaţii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika

#Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa menţioneze aceasta situaţie medicului care monitorizeaza sarcina.
# Pentru protecţia fatului, barbaţii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenţi pana la finele sarcinii.
# Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in ţara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni.
# Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.