Ziua in care nu se munceste de frica traznetului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.06.2014 13:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sfantul Elisei sau Aliseiul Graului

Ziua Sfantului Elisei este a doua sarbatoare dedicata graului de catre ţaranii romani fiind numita şi ”Aliseiul Graului”.
Despre Sfantul Elisei se spune ca e servitorul Sfantului Ilie si al lui Dumnezeu fiind la origine agricultor.
A fost un prooroc care a primit cojocul lui Ilie si face minuni cu el, desparţind şi Marea Rosie prin care a trecut ca pe uscat.
In traditia populara romaneasca, pe 14 iunie nu se muncea, pentru ca nu cumva Sfantul Elisei sa ii trazneasca pe oameni sau sa porneasca vantul chiar atunci cand graul infloreste, scuturandu-i floarea şi lasandu-l fara rod.
De aceea, aceasta zi era respectata pentru paza graului, rodul campului, impotriva grindinei, ciumei, bolilor, pagubitorilor urşi şi lupi, contra muşcaturii de şarpe, orbirii şi pentru ca vitele sa nu se nasca cu picioarele strambe.

Tradiţii şi Superstiţii de Sfantul Elisei

Sarbatorirea Sfantului Elisei determina creşterea bobului, a spicului de grau si-i grabeste coacerea.
Este o sarbatoare care se ţine pentru rodul graului şi pentru paza campului impotriva grindinei de aceea nu se lucreaza la camp de frica trasnetului.
In aceasta zi se lucreaza numai pana la amiaza.
Conform poveştirilor şi legendelor vechi, un om a lucrat in aceasta zi şi a doua zi a cazut grindina numai pe gradina lui.
Agricultorii care nu-l sarbatoresc pe Sfantul Elisei vor avea griu cu boabe mici.
Sfantul Eliseu se ţine pentru grau ca sa nu faca taciune şi ca sa nu dea mana, pentru ca oamenii cred ca daca lucreaza in aceasta zi se maneaza holdele si viile.

Sfinţii marunţi in cultura populara

In traditia populara, vara incepe la Sf. Timotei (10 iunie) si dureaza pana La Sf. Maria Mica (8 septembrie).
Acest interval este „masurat” prin sarbatori si obiceiuri populare pastrate, uneori chiar cu sfintenie, din mosi-stramosi.
Ca şi alte practici estivale, Zilele Sfinţilor Marunţi sunt sarbatori agrare, sarbatori ale graului, iar peste vechii zei ai vegetaţiei s-au suprapus, in timp, sfinţi creştini.
Zilele Sfintilor Marunti cuprind 4 sfinţi mai puţin cunoscuţi, sarbatoriţi in perioada 10-14 iunie.
Celebrati in mijlocul lui ”Cireşar”, adica 10 iunie - Sfantul Mucenic Timofte, 11 iunie - Sfantul Apostol Vartolomeu, 12 iunie - Preacuviosul Onufrie şi 14 iunie - Sfantul Prooroc Elisei, Sfintii Marunţi erau consideraţi odinioara strajeri ai verii, deoarece, conform cercetarilor etnografului Mircea Laptes, se spunea ca acum graul incepe sa se coaca, iar porumbul creşte ca smuls din pamant.
Sfinţii Marunţi sunt sfintii holdelor, cei care pun bob spicelor de grau şi orz, fac porumbul mai mare ca omul, fertilizeaza şi pazesc recolta.
Ei ar fi responsabili cu grindina, vijeliile, furtunile si ploile torentiale, drept pedeapsa pentru oamenii care nu i-au cinstit.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.