Carnavalul de la Rio, simbolul bucuriei de a trai

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.02.2012 11:15 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Carnavalul este sărbătoarea naţională cea mai populară din Brazilia, în special din Rio de Janeiro. El are loc întotdeauna între Bobotează şi Postul Mare, şi se derulează de fiecare dată înainte de Miercurea Cenuşii.

Originea carnavalului brazilian este europeană, prin sărbătoarea portugheză Entrudo (în latină introitus, adică intrare) care marchează intrarea în Postul Mare. De Entrudo exista obiceiul de a stropi cu apă celelalte persoane, practică înlocuită în prezent de aruncarea de confetti.
La sfârşitul secolului al 19-lea, în Rio de Janeiro, grupuri mici de oameni numite cordoes mergeau pe străzile oraşului cu muzică şi dansând. De aici a plecat şi ideea şcolilor moderne de samba şi a defilării. Prima melodie compusă exclusiv pentru acest gen de manifestare a fost "O Abre Alas", în 1899, şi care-i aparţine lui Chiquinha Gonzaga, care a scris-o pentru cordao/grupul Rosas de Ouro, melodie care este de altfel şi probă obligatorie în cadrul competiţiei carnavalului.
La Rio, carnavalul debutează pe străzile oraşului cu baluri de dinainte de carnaval, cu defilarea de bandas şi blocos, mai bine zis de cântăreţi acompaniaţi de persoane deghizate. În general, un bloco sau o banda este organizată de locuitorii unui cartier şi defilează pe străzile respectivului cartier, cu circa trei săptămâni înainte de debutul oficial al festivităţilor.
Pe timpul carnavalului, diferitele grupuri ale şcolilor de samba defilează, cela mai importante pe sambodrom, celelalte pe străzi.
Fiecare şcoală de samba trebuie să aleagă o temă pentru defilare, Enredo, temele fiind diverse, de la istoria Braziliei, Amazonia, până la siguranţa rutieră, o viziune despre viitor, ADN sau prezervativul, astfel încât după aceea totul se mulează pe acel subiect, de la muzică, costume sau carele alegorice.
Defilările pe sambodrom se desfăşoară pe parcursul a cinci zile: vineri - pentru copii, sâmbătă - şcolile de grupa A, duminică şi luni - cele 12 şcoli din grupele speciale, marţi - şcolile de grupa B.
Defilările au loc noaptea, de la ora 21 până la ora 6, la răsăritul soarelui.
Nici o defilare nu se derulează de capul ei, ci după reguli stricte, pentru că există o competiţie şi mai ales un juriu care va desemna o campioană. Fiecare şcoală trebuie să parcurgă sambodromul într-un timp limitat, între 65 şi 82 de minute.
În sâmbăta de după carnaval, cele şase şcoli fruntaşe din grupele speciale defilează din nou pe sambodrom pentru Defilarea Campionilor.
Există criterii foarte stricte care sunt luate în considerare de cei 5 membri ai juriului (nota cea mai mică şi cea mai mare nu sunt luate în considerare), de la muzică, până adecvarea defilării pe temă, armonie, impresie de ansamblu, evoluţia defilării, costume, care, port-drapel şi altele.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.