Cel mai frumos loc de pe planeta

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.10.2012 17:02 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Big Hole, Marea Groapă sau To Sua Ocean Trench de pe insula Upolu, din Samoa, cu cei 30 de metri adâncime, este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă, localitatea numindu-se Lotofaga, un sat de pe coasta de sud a insulei din Samoa, cu o populaţie de 1089 locuitori.


În timpul anilor 1960, arheologii care investigau insulele din Oceanul Pacific au descoperit o aşezare preistorică în Lotofaga, într-o zonă numită Tafagamanu Sand.
Statul Independent Samoa (cunoscut sub denumirea anterioară Samoa de Vest), este o ţară insulară situată în vestul Insulelor Samoa, un arhipelag din sudul Oceanului Pacific. Este independent din 1962, fiind admis în Organizaţia Naţiunilor Unite pe data de 15 decembrie 1976.
Insulele au fost descoperite de către olandezi în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iar apoi au fost explorate de marinarii francezi, în cadrul expediţiilor acestora. La sfârşitul secolului al XIX-lea ele au fost ocupate de S.U.A., Marea Britanie şi Germania. În anul 1899, prin Tratatul de la Berlin (1899), au fost împărţite în zona se est (actuala Samoa Americană) şi zona de vest care aparţinea Germaniei şi care apoi a intrat sub protecţia neozeelandeză. Partea de vest şi-a dobândit autonomia în anul 1959 şi independenţa în anul 1962.
Cele patru insule locuite din Samoa occidentală se numesc Savai'i, Upolu, Apolima şi Manono.
Cicloanele sunt frecvente şi devastatoare pentru agricultura din Samoa, fapt pentru care economia încă are nevoie de sprijin internaţional.
La 29 septembrie 2009, insulele Samoa au fost zguduite şi de un cutremur de 8 grade, urmat de un tsunami, care a lăsat în urmă 115 morţi.
Apia, cu o populaţie de 33 000 locuitori (în 1995), este capitala şi centrul commercial al insulelor Samoa. 50 % din populaţie locuiesc însă şi lucrează în trăinătate. Cei mai mulţi în Noua Zeelandă, Australia sau în Samoa americană, ca o primă etapă înainte de a migra către Statele Unite.

 

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.