Cel mai mare mamifer preistoric cu trompa a fost descoperit in Romania

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.10.2013 18:49 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria conferinţelor din cadrul proiectului „Istoria lumii vii in 10 exponate”.
Duminica, 27 octombrie 2013, va urma conferinţa intitulata Gigantul taramurilor noastre - Deinotherium gigantissimum, susţinuta de catre geologul Mirela Dragoş.
Deinotherium gigantissimum s-ar traduce ca „animal teribil, infricoşator”, caci in greaca veche, therion inseamna animal, iar deinos – ingrozitor.
Deinotheriumul a fost cel mai mare reprezentant al Proboscidienilor (mamifere preistorice inzestrate cu trompa).
Acest uriaş preistoric a disparut in Cuaternar, la inceputul glaciaţiunilor.
Primul schelet, aproape complet, al unui Deinotherium, a fost descoperit in 1890, la Manzaţi (Vaslui), de catre prof. Gregoriu Ştefanescu (1836-1911), profesor, la acea data, la catedra de Geologie – Paleontologie la Universitatea din Bucureşti.
Dupa 15 ani de sapaturi au fost dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului expus in muzeu.
Pentru montarea lui pe suport metalic, in 1906, prof. Ştefanescu aduce in ţara, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw.
Scheletul de Deinotherium gigantisimum expus la Muzeul Naţional de Istorie Naturala ”Grigore Antipa” din Bucureşti este cel pe baza caruia s-a descris, pentru prima data in ştiinţa, aceasta specie fiind unicat mondial, numit de catre specialişti ”holotip”.
Este o piesa de valoare ştiinţifica mondiala, importanta pentru cunoaşterea faunei preistorice, este clasificat la categoria TEZAUR ca piesa a patrimoniului cultural romanesc.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.