Cu europeanul la psihiatru: 1 din 3 europeni sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.06.2013 22:36 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere.
O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.
Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.
Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC).
Urmatoarele locuri - in domeniul neuroregenerarii - sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson.
'Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice' a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Ce pot face oamenii pentru a-si pastra cat mai mult capacitatea functionala a creierului?

'In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta', a mai punctat presedintele SNR.
Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice.
Disfuncţiile neuro-psihice afectează mai mult de 160 milioane de europeni - adica 38% din populaţia Europei - în fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council şi European College of Neuropsycopharmacology în 2011.
Acest raport are la bază un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen, ce a arătat că 27% din populaţia adultă (cuprinzând persoane cu vârsta intre 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică (pihoze, anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar).

Prevalenţa bolilor neuro-psihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepţia abuzului de alcool).

Afectiunile neurologice şi psihiatrice nu au putut fi grupate în categorii diferite, ele manifestându-se, de multe ori, simultan la acelaşi pacient.
Astfel, nu a fost posibilă determinarea separată a prevalenţei lor.
Luând în considerare anii trăiţi cu dizabilitate şi moarte prematură (DALY), gradul de reintegrare socială şi profesională, costurile suportate de sistemele de sănătate, afecţiunile neuro-psihice reprezintă cea mai importantă problemă de sănătate în Europa.
Afectiunile care determină cele mai mari dizabilităţi sunt depresia, demenţa, abuzul de alcool şi accidentele vasculare.
S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuro-psihice, dar şi acest număr subestimează numărul real al pacienţilor, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani.
Afectiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilităţi, comparativ cu procentul de dizabilităti secundare afecţiunilor cardio-vasculare - 4%.
Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresivă (5,6% din DALY), dependenţa etanolică (3,3%), automutilările (2%), boala Alzheimer şi alte demenţe (2%).

Afecţiunile neurologice şi psihiatrice sunt, de departe, cele mai frecvente afecţiuni cronice.

Sunt principala cauză care determină anii trăiţi cu dizabilitate (years lived with disability-YLD) - 39,7% din cazuri.
Rata YLD/100 000 persoane a rămas constantă în timp, dar a crescut constant cu vârsta.
Prevalenţa celor mai comune cauze ale YLD: tulburările mentale şi de comportament, bolile musculo-scheletale, nu a scăzut.
Tulburările depresive determină singure 12,4% din YLD, dependenţa de alcool-6,8% , boala Alzheimer si alte demenţe - 3,9% iar schizofrenia şi tulburările bipolare - 2,3% din YLD.
Bolile neuropsihice determină cheltuieli importante din partea sistemelor de sănătate, în 2010 alocându-se 798 miliarde de euro pentru aceste patologii.
Mare parte din această sumă e reprezentată de cheltuieli directe (37% costuri de îngrijire medicală, 23% cheltuieli ne-medicale) iar 40 % sunt pierderi datorate slabei reintegrări profesionale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.