Femeia Zilei / Angela Gheorghiu, magnifica

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.01.2012 20:47 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

“Nu mai e timp”, noul single Holograf, lansat la Europa FM, a adus-o din nou în prim plan pe Angela Gheorghiu, o prezenţă magnifică pe oricare dintre scenele lumii.

Angela Gheorghiu a văzut lumina zilei la 7 septembrie 1965,la Adjud, în judeţul Vrancea. Numele de fată este Burlacu. Sora ei, decedată foarte tânără, se numea Elena Dan (n. Burlacu). Angela a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului şi profesorului Ştefan Gheorghiu.

Angela Gheorghiu si-a facut debutul international in 1992 la Royal Opera House in La Boheme. In acelasi an a debutat la Metropolitan Opera New York si la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cantat pentru prima data La Traviata in 1994, legendara reprezentatie pentru a carei transmitere in direct BBC Radio si-a interupt programul obisnuit. La una din repetitii, dirijorul, Sir George Solti, a spus: “Mi-au dat lacrimile. A trebuit sa ies. Fata este minunata. Poate sa faca orice”.
Spectacolul a fost inregistrat si filmat de catre Decca si lansat ulterior pe CD si DVD. Ziarele au scris ca “S-a nascut o stea”. De atunci Angela Gheorghiu a fost o prezenta constanta in sali de opera si de concert din lumea intreaga: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

A semnat primul ei contract exclusiv cu Decca, in 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe inregistrari.
Urmatorul contract de exclusivitate a fost semnat in 1998 cu EMI Classics.
Cele mai recente aparitii discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete Madama Butterfly de Giacomo Puccini (EMI, distinsa cu un premiu Gramophone), L’amico Fritz de Pietro Mascagni si Fedora de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). In noiembrie 2011 Angela Gheorghiu a lansat Homage to Maria Callas, o colectie de arii din creatii foarte cunoscute din repertoriul italian si francez, inspirata de cariera si inregistrarile Mariei Callas. Este acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.

Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate si au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique in Franta, Premiul Cecilia in Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis in Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production in Italia, premiul Criticilor Americani si altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit in 2001 si 2010.

In 1999 a participat la concertul “Michael Jackson si Prietenii” in Munchen. A cantat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Venetia (mai 2001) si a Operei din Valencia in prezenta Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cantat pentru Alteta Sa Printul Charles in diferite ocazii. In 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernarii Premiilor Nobel.

Este casatorita cu tenorul Roberto Alagna de 15 ani. Ceremonia a avut loc pe scena opera Metropolitan in New York in timpul unui spectacol cu La Boheme in 1996 iar ceremonia a fost oficiata de primarul New Yorkului, Rudolph Giuliani. In iunie 2008 au sustinut impreuna in concert in aer liber in Prospect Park, New York, in prezenta a peste 50.000 de spectatori.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.