Femeia Zilei / Motoko Hirayama, un spirit liber din Tara Soarelui Rasare

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.12.2011 17:46 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

La Timişoara, pe 3 decembrie, a avut loc spectacolul Requiem. Nu ştii nimic despre mine, semnat de Motoko Hirayama (Japonia) şi Răzvan Mazilu (Romania), spectacol asezonat şi de superba lucrare muzicală Requiem a compozitorului britanic Kerl Jenkins.

Liber de canoane, dansul contemporan este un spatiu al personalitatilor curajoase, puternice, care gasesc permanent noi zone de explorat. Iar Motoko Hirayama, dansatoare, coregraf si profesor asociat al Universitatii din Tsukuba nu face exceptie. Este una din figurile marcante ale dansului si coregrafiei din tara ei natala, unde a castigat nenumarate premii importante, cum ar fi Premiul Nakagawa Einosuke (2006), Premiul Asahi pentru Arte Interpretative (2008) si Premiul de Incurajare a Tinerilor Artisti, decernat de Ministerul Educatiei, al Culturii, al Sportului si al Tehnologiei din Japonia (2009).
Nascuta in provincia Aichi, in Japonia, Motoko a inceput sa studieze baletul la varsta de cinci ani. Licentiata a Facultatii de Educatie Fizica din cadrul Universitatii din Tsukuba,, Motoko a descoperit dansul contemporan, in timpul studentiei. Dupa absolvire, s-a alaturat unei renumite companii exclusiv feminine de dans contemporan din Tokyo, H-Art Chaos, in cadrul careia a dansat timp de sapte ani.
In 1999, Motoko a obtinut Medalia de Aur si Premiul Vaslav Nijinsky pentru dans contemporan, in cadrul celei de a treia editii a Concursului International de Balet din Japonia. In urma acestui fapt, in 2001, Motoko a studiat in cadrul companiei de dans contemporan Ultima Vez din Belgia, ca participanta in programul de studiu in strainatate pentru artisti, sustinut de guvernul japonez. Dupa ce a revenit in Japonia, Motoko si-a cladit o cariera de succes in calitate de dansatoare si coregraf independent.
Printre activitatile recente ale lui Motoko se numara rolul principal in spectacolul de dans „Le Sacre du Printemps” de Vaslav Nijinsky, sustinut cu ocazia inaugurarii Centrului de Arte Interpretative Hyogo, in 2005, si punerea in scena a unui one-woman-show, cu Svetlana Zaharova, Prima Balerina a Baletului Balsoi. A devenit astfel primul coregraf din Japonia care a colaborat cu Baletul Balsoi. De asemenea, Motoko a fost o invitata permanenta, atat in calitate de coregraf, cat si de dansator, al prestigiosului New National Theater din Tokyo (NNTT), inca din 2003. Acolo pune in scena Chaconne, Butterfly, Life Casting si Le Sacre du Printemps.
Pe plan international, Motoko a creat coregrafii pentru dansatori importanti ai American Ballet Theatre, San Francisco Ballet si Baletul Balsoi si a colaborat cu renumitul coregraf israelian Imbal Pinto.
Experimentele lui Motoko merg si mai departe, incluzand colaborari cu muzicieni si artisti vizuali, precum si coregrafii ale unor musicaluri. A fost coregraf colaborator pentru echipa nationala de inot sincron a Japoniei, pentru care a conceput un duet care le-a adus japonezilor o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008). In 2002, Motoko a devenit profesoara a Universitatii din Tsukuba. Aici sustine cursuri de dans, implicandu-se in indrumarea noilor generatii de tineri dansatori.
Motoko este asadar o personalitate de top pe scena dansului japonez si continua sa caute noi cai de expresie, pastrandu-si spiritul liber, indraznet si inovator.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.