Florin Cvasa, neuroticul

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.07.2012 15:11 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Când spui Florin Cvasa, te gândeşti, în primul rând, la NEUROTICA. Adică, unul dintre primele grupuri de metal din România cu o traiectorie “normală”,se spune în prezentarea oficială a supergrupului Rezident Ex, care va concerta la Zilele Timişoarei.

NEUROTICA face parte din generaţia de după 1989, care nu a avut nevoie să se obişnuiască cu Radioul sau Televiziunea, apariţiile în presă, concertele necenzurate şi vestimentaţia extravagantă. Aşa cum spunea Florian Pittiş, este “prima generaţie fără prejudecăţi şi angoase”, care are o singură dorinţă: să se exprime. Iar exprimarea are lipsa de “stress” care a definit generaţiile trecute, o dinamică şi o determinare de invidiat, la care se adaugă şi posibilitatea de a asimila rapid informaţia liberă din domeniul muzical.
Pentru că sunt “obsedaţi” de ceea ce fac şi studiază “zi lumină”, componenţii grupului Neurotica ajung, la o vârstă “fragedă”, să acumuleze abilităţi tehnice pe care puţini le visau cu ani în urmă.
În acest “normal” se înscrie şi faptul că Neurotica este remarcată de Alex Perin, primul producător din Occident venit după Revoluţie să imprime la Timişoara. Alex lucrează la un album semnat Stepan Project, dar îi întâlneşte şi pe tinerii muzicieni din trupa Neurotica. Intuieşte potenţialul grupului şi propune imediat înregistrarea unui album. Trupa acceptă, fără a se speria că se întâmplă ceva deosebit.
Albumul imprimat atunci este şi astăzi, după atâţia ani, considerat un exemplu care dovedeşte că “se poate şi în România”. Titlul lui se datorează uimirii lui Alex Perin, venit din Germania, în faţa multitudinii de produse bio descoperite în România, astfel încît Florin Csava (tobe), Mihai Breazu (voce, bass), Horea Crişovan (chitară) şi Gabriel Cherilă (chitară) hotărăsc să-şi boteze astfel primul material discografic.
Înarmaţi cu acest produs, “Bio“, realizat de Alex Perin şi editat de Zone Records în 1998, cei de la Neurotica primesc neaşteptat de multe oferte şi cântă, în ţară şi străinătate, în deschiderea unor nume foarte mari: Anathema, Scorpions, Metallica, Pitch Shifter sau Sick of It All. Un singur lucru le lipsea, nu aveau manager şi această lipsă i-a costat.
Trupa se destramă, iar Florin Cvasa şi Horea Crişovan au format un nou grup, pe care l-au numit, foarte natural, BIO. Tavi Iepan mărturiseşte: „Mi-a plăcut Neurotica, îmi place BIO şi mă bucur să-l am pe Florin Cvasa la percuţie în REZIDENT EX“.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.