In jurul lumii / Palau - paradisul scufundatorilor

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.06.2012 17:32 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Palau, după numele său oficial Republica Palau, este o ţara aflată în Oceanul Pacific la 800 km est de Filipine. Câştigându-şi independenţa în 1994, Palau este una dintre cele mai mici şi mai tinere ţări.Palau este constituită din 16 state: Aimeliik, Airai, Angaur, Hatohobei, Kayangel, Koror, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Ngchesar, Ngiwal, Peleliu, Sonsorol.
Palau este unul din cele mai mari puncte de atracţie pentru scufundătorii din întreaga lume. Blue Corner, Turtle Cove, Drop Off sunt numai câteva din locurile renumite pentru scufundători.
Primii locuitori au sosit probabil din Indonezia şi Insulele Filipine. Primul european care a vizitat aceste meleaguri a fost Ferdinand Magellan, în 1521. Dar britanicii au fost cei care au dominat comerţul până în 1885, când Papa Leo al XIII-lea a recunoscut revendicările Spaniei asupra Insulelor Caroline. Spania a controlat teritoriul până în 1899, când l-a vândut Germaniei. Germanii au introdus producţia de nuci de cocos şi mineritul de fosfaţi, şi au ajutat la eradicarea epidemiilor de dizenterie şi gripă care reduseseră populaţia de la cca 40.000 la cca 4.000.
Japonia a ocupat teritoriul în 1914 dezvoltând industria mineritului, a pescuitului şi agricultura. În 1938 a devenit un teritoriu militar închis. A fost locul unor lupte crâncene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La 18 iulie 1947, Consiliul de Tutelă al Naţiunilor Unite a pus Teritoriul de tutelă al Insulelor Pacifice, inclusiv Palau, sub admninistraţia SUA. Tutela a luat sfârşit la 1 octombrie 1994, când Acordul Liberii Asocieri cu Statele Unite al Americii (aprobat de către alegătorii palaueni) a intrat în vigoare, făcând ca Palau să devină o ţară independentă în asociaţie cu SUA. SUA răspunde de apărarea teritoriului şi îi dă ajutor economic. În schimb, SUA are dreptul să aibă vase militare (inclusiv cu propulsie nucleară) în Palau timp de 50 de ani.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.