Minunile naturii: Turnurile de gheata de pe Erebus

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.03.2013 21:29 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Muntele Erebus - al doilea vulcan în Antarctica - este activ din 1972.
Turnurile de gheaţă sunt formate de către emisiile de vapori datorate activităţii vulcanice.
În plus, pe munte s-au format o varietate de peşteri de gheaţă, într-un mod natural, cu camere albastre, stranii caverne subterane.
Muntele Erebus este în prezent cel mai activ vulcan din Antarctida. Vârful său conţine un lac persistent de lavă "phonolitică", unul dintre cele cinci lacuri de lavă de lungă durată de pe Pământ.
Activitatea eruptivă caracteristică este formată din erupţii "stromboliane" din lacul cu lavă sau de la una din gurile vulcanice subsidiare, toate situate în craterul vulcanului interior.
Vulcanul este remarcabil din punct de vedere ştiinţific. Activitatea sa eruptivă de nivel relativ scăzut şi neobişnuit de persistentă permite studiul pe termen lung a unui sistem "vulcanologic eruptiv strombolian" foarte apropiat (sute de metri) de gurile active, o caracteristică comună la doar câţiva vulcani planetari, cum ar fi Stromboli în Italia.
Studiul ştiinţific al vulcanului este, de asemenea, facilitat de apropierea lui de Staţia McMurdo (SUA) şi Baza Scott (Noua Zeelandă), ambele situate pe Insula Ross la aproximativ treizeci şi cinci kilometri distanţă.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.