Moarte-evreilor, catunul care deranjeaza

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.08.2014 23:05 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

La Mort-aux-Juifs, care in romaneşte inseamna Moarte evreilor, este unul dintre multele locuri din Courtemaux, in Loiret, unde se mai afla catune precum Les Havards, Les Jobarts, Les Renards, Les Rogers sau... Les Cocus.
Catunul nu este este indicat "nici pe drum, nici in adresa sau cartea de telefon", spune Emmanuel Courcier, locuitor al fermei, cu patru case, care formeaza catunul.

Potrivit Centrului Simon Wiesenthal, aceasta denumire, probabil, ”dateaza de pe vremea pogromurilor care au insoţit cruciadele din secolul al XI-lea şi a dus la expulzarea a 110.000 de evrei din Franţa, sub comanda lui Filip cel Frumos in 1306".
Conform istoriei locale, numele catunului este explicat in mod diferit: de mai bine de 600 de ani, ferma principala a fost marginita de un drum imprumutat de jochei, care trebuiau, crede locuitorul de la ferma, sa plateasca o taxa de trecere.
Locuitorii au fost cunoscuţi sub numele de "evrei", deoarece au adunat o mulţime de bani...

Shimon Samuels, director de relaţii internaţionale la Simon Wiesenthal Center, un ONG care este numit dupa faimosul vanator de nazişti, a trimis la Ministrul de Interne din Franţa, Bernard Cazeneuve, o scrisoare prin care cere "retragerea, in curand, a acestui nume de genocid şi inlocuirea cu un nume de familie mai primitor pentru toţi", scrie Le Figaro.
Fondatorul filialei europene a Centrului Simon Wiesenthal a fost surprins de faptul ca locul nu a fost botezat altfel, nici in epoca lui Napoleon, nici dupa Eliberare.

"Faptul ca acest nume este menţinut in epoca lui Napoleon de emancipare a evreilor din Franţa este oarecum surprinzator. Acesta a trecut neobservat in timpul celor şaptezeci de ani de la eliberarea Franţei naziste de la Vichy şi este extrem de şocant", a scris el.
ONG-ul a devenit conştient de existenţa acestui loc odata cu criza economica, care a facut sa apara locuinţe de vanzare in catun.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.